По-перфидният начин да убиеш един закон, е когато го отлагаш. Това каза вицепремиерът в оставка Меглена Кунева в коментар на мониторинговия доклад за напредъка на България в областта на съдебната реформа.

Припомняме, че в доклада за пореден път се констатира като проблем корупцията по високите и ниските етажи на властта.

Кунева предложи първият закон, който приеме новото Народно събрание, да е антикорупционният. Според нея приемането на такъв закон би бил много важен политически знак.

"Това наистина би било едно променено отношение първо към волята на българския народ и второ към препоръките, които отчетливо ни се отправят. Не може през цялото време да говорим за загуба на доверие и ние да не говорим за сериозна крачка за спечелване на това доверие", коментира Меглена Кунева.

Това може да стане като се проверява имуществото на хората, които имат достъп до власт и пари и като се проверява за конфликт на интереси.

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК
Обновена

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК

От ЕК приканват България да реализира направените в документа препоръки

Много съжалявам, че това Народно събрание на два пъти не успя да преодолее високата летва на очаквания, която имаше българското общество. Предложените проекти бяха всъщност два, припомни Кунева.

Според нея е време да достигнем степен на зрялост, при която независимо дали го има този механизъм или не, ние искаме да бъдем една добре функционираща държава с върховенство на закона.

"Нямаме основание този път да кажем, че докладът поставя движещи се цели пред нас. Тук препоръките са съвсем конкретни. Това е добра новина, но едновременно с това е и много силен знак за пълна национална мобилизация", каза още вицепремиерът в оставка.

Властта доволна, че ЕК отчела действията им за съдебната реформа
Обновена

Властта доволна, че ЕК отчела действията им за съдебната реформа

Благодариха и за препоръките

Според Кунева няма как да имаме ефективни присъди, ако нямаме административните проверки на имуществото и конфликта на интереси, които ако има данни за престъпление, ще бъдат с достатъчно доказателства, за да се преследва.

Меглена Кунева заяви, че ако някой мисли, че може да го отложи и това да не е първият закон, който ще бъде приет от новото Народно събрание, е сбъркал и визира случващото се в съседна Румъния.

Бъчварова препоръча битката в МВР с корупцията и на другите ведомства

Бъчварова препоръча битката в МВР с корупцията и на другите ведомства

В Евродоклада е включен и периода, когато ГДБОП бе преструктуриран с ДАНС

Забележките и подчертаното нетърпение да имаме резултат по тази тема са нещо, по което аз съм напълно съгласна, каза още Кунева.