Еврокомисарят Меглена Кунева обсъди с председателя на парламента Георги Пирински предстоящата ратификация на договора от Лисабон.

Днес тя ще има срещи по тази теми и с президента и премиера. Очаква се утре договорът от Лисабон да бъде официално внесен за ратификация в парламента от министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Договорът от Лисабон е за промяна на учредителните договори на ЕС - за промяна на договора за ЕС и на договора за създаването на европейските общности.

„Този път имаме изкючителния шанс да бъдем съоснователи на ЕС - факта, че подписваме договорите, които правят съюза, институционалната рамка и това всички да се чувстват еднакви", коментира след срещата си с председателя на парламента Меглена Кунева. Тя каза, че е разговаряла с него за комуникацията, за това договорът да не остане затворен в пленарната зала.

Като еврокомисар по защитата на потребителите Кунева каза, че би се радвала на един по-късен етап, когато законодателството по защитата на потребителите да бъде готово, тя да го представи в българския парламент, за да го обясни по-добре и когато дойде време за хармонизация хората да са по-наясно.