Меглена Кунева "разби няколко фалшиви новини" относно предстоящото българско европредседателство. Тя посочи, че председателството не може да ни бъде отнето. Повече се говори за сгради, отколкото за това какво ще представлява българското председателство, констатира Кунева. Досегашният председател на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева изрази мнението си по време на пресконференция на партията.

"17 от страните са представили своите възгледи за развитието на бъдещето на Европа. Представили са ги в своите страни, намерили са национален консенсус и са ги представили и в Брюксел. България, която след няколко месеца ще бъде председател, не е направила това вътре в страната и няма никаква заявка как ще го направи и дали ще го направи навън", заяви Кунева.

Според нея е добра идея да бъде направен сайт, чрез който общините ще могат да рекламират туризма си по време на председателството.

Тя даде за пример Холандия и тяхното приложение към сайта им, насочващо какво се случва в страната по време на председателството им.

Движение "България на гражданите" ще проведе национален форум на 30 септември. Тогава партията ще избере нов председател. Това стана ясно от думите на сегашния лидер Меглена Кунева.

На националния им съвет, който се е провел през изминалия уикенд, са дискутирали основно местните избори. По думите на Кунева, смятат да се концентрират върху платформи в отделните градове, които да решават конкретни проблеми. Освен тази тема на съвета са обсъждали европредседателството, Закона за антикорупцията и санирането.

Прокуратурата разследва санирането в Благоевград

Прокуратурата разследва санирането в Благоевград

Самосезирането е след журналистически разследвания

Димитър Танев на свой ред коментира темата саниране. Той заяви, че програмата е станала: "източник на злоупотреби и корупция". Танев допълни, че в тази програмата има изключително много проблеми и погрешно изпълнение. "2 млрд. лева са похарчени за санирането до момента. За 2 милиарда можеше да бъде изградена магистрала Хемус от край до край", каза Танев.

Той цитира и информация, според която от 40 санирани високи сгради само 4 са санирани с негорим материал. Няма реални данни за реализираната икономия, отсече Димитър Танев и призова Народното събрание да спре националната програма.

Зам.-председателят на Движение "България на гражданите " Димитър Делчев заяви, че през 2014 година и в края на миналото управление е отчел: "отказ на ГЕРБ да се борят с корупцията". По думите му в последните месеци виждаме панически страх от борбата с корупцията и даде за пример скандалът НДК. "Примерът с НДК е много показателен как две лобита в ГЕРБ се борят на гърба на българското председателство да вземат едни комисионни", сподели Делчев. Един от най-ясните знаци за липсата на борба с корупцията, според Димитър Делчев, са обществените поръчки. Той посочи, че в България на ден се възлагат по 60 обществени поръчки средно на цена 20 млн.лв. Той отчете, че няма никакво подобрение и призова да се приеме закона за борба с корупцията.

Найден Зеленогорски обърна внимание на регионалната политика. "На практика в Северна България се създават 26% от БВП, а в южна- 74%", заяви Зеленогорски. Той призова още при разработването на бюджета за следващата година да бъдат заложени средства в държавния бюджет за по-бързо построяване на магистрала "Хемус".