Множество сигнали срещу индексация на цените на мобилните услуги получила омбудсмана Диана Ковачева. Темата влезе в дневния ред на заседанието на икономическата комисия в НС.

Тя изтъкна, че мобилните оператори получават от държавата компенсация за тока. Те генерират печалба, по думите й. Кое налага да се направи тази индексация, недоумява общественият защитник. Несправедливо е повишаването на цената на мобилните услуги, според Ковачева.

Омбудсманът иска мобилните оператори да размислят за цените

Омбудсманът иска мобилните оператори да размислят за цените

Поради високата инфлация и намалената покупателната способност на хората обявеното повишаване на цените на услугите е неприемливо

Потребителят няма право да се откаже от услугите им, стана ясно от думите й. Няма клауза за прекратяване на договора без неустойки, недоволна е тя.

Увеличаването на цените не трябва да става за сметка на потребителите, смята омбудсманът.

От Комисията за защита на потребителите (КЗП) обясниха каква е дейността им. Проверка на комисията на мобилните оператори е приключила. Тя показва, че тази индексация на цените е неправилна и становището на КЗП е изпратено до мобилните оператори. Ако операторите го оспорят, следва дълъг съдебен процес. Въпросът според КЗП е дали индексацията е резултат на обективни или субективни фактори. Ще се следи стриктно всяка дейност на мобилните оператори.

Очаква се мобилните оператори да вдигнат цените от 2023 г.

Очаква се мобилните оператори да вдигнат цените от 2023 г.

Цените на интернет услугите и кабелната телевизия вероятно също ще се повишат

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) пък имала скромно участие по темата с потребителските цени.

От Министерството на транспорта и съобщенията нямало какво да добавят.

От мобилните оператори изпратиха на заседанието представител на браншова организация. Стана ясно, че сме в топ 10 по високоскоростен Интернет в света.