По трасето на "Балкански поток" се планира да има пренос на газ и от газопровода "Турски поток". Българското правителство възнамерява да изгради в срок газопреносната мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница.

Това стана ясно по време на разговорите между българския външен министър Екатерина Захариева и нейния домакин - руският външен министър Сергей Лавров, съобщиха от МВнР. Срещата между Екатерина Захариева и Сергей Лавров бе в резиденцията на руското Министерство на външните работи в центъра на Москва. Това е първата визита на български външен министър на в Москва от 2011 г. насам.

"Днес нашият премиер откри част от трасето на "Балкански поток". Договорът за реализацията беше подписан през септември, инвестираме много, строителството върви и се надяваме, че до края на 2020 г. тръбата ще стигне до границата със Сърбия. Това е важен за нас проект", заяви външният ни министър. 

24 вагона и 60-70 тира докарват тръби за "Балкански поток", доволен Борисов

24 вагона и 60-70 тира докарват тръби за "Балкански поток", доволен Борисов

По думите му проектът е по-евтин от "Южен поток"

По време на разговора бе споменат и проекта за изграждане на втора атомна електроцентрала в България - АЕЦ "Белене". В момента в България тече процедурата по избор на кандидатите за участие в проекта, сред които е и руската компания "Росатом".

Българският външен министър изрази неудовлетворение за това, че в двустранната ни търговия с Русия има дисбаланс. За 2018 г. двустранният стокообмен е достигнал 4,144 млрд. долара. В сравнение с 2017 г. година в търговския оборот е отбелязан спад от 4,1 %, а отрицателното търговско салдо за България се е увеличило с 22,4%. 

Енергийните проекти България-Русия: Няма вечни приятели и врагове - само интереси

Енергийните проекти България-Русия: Няма вечни приятели и врагове - само интереси

Дипломатическите спорове и шпионският скандал нямало да повлияят на проектите

"За първата половина на тази година показателите са по-добри, но мисля, че имаме потенциал - особено в износа от България за Русия, който все още е неудовлетворителен. Виждам възможности в сферите на хранително-вкусовата промишленост, в технологиите. Надявам се, че работата на смесената междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество, която заседава във Варна през септември, ще допринесе за активизиране нашите двустранни отношения в тази област", каза Захариева.

В момента основен дял в българския износ за Русия заемат медикаментите - 29,6 %, както и табла, панели, конзоли, полиспасти, хладилници и др. Около 85 % от вноса от Русия се формира от минерални продукти и горива. Останалата част се състои от суровини, материали и изделия на машиностроенето, стана ясно от предоставената информация.

Радев: Застоят между България и Русия е преодолян

Радев: Застоят между България и Русия е преодолян

Президентът подчерта, че е важно енергийните проекти да се реализират на прагматична основа

Както Захариева, така и Лавров са неудовлетворени от спада на туристическия поток от Русия към България. Екатерина Захариева подчерта, че България всяка година подобрява консулските си услуги, както и процедурите по облекчено издаване на визи за руски туристи, в съответствие с правилата на ЕС.

"Вече издаваме многократни визи за 2 и 3 години, не само за собственици на имоти. В Русия от тази година имаме общо 59 изнесени визови центъра, освен трите ни консулства. Това ще окуражи повече руснаци да дойдат в България", заяви Екатерина Захариева.

По предложение на МВнР от догодина ще се издават и двукратни 6-месечни визи за руски туристи, които за първи път посещават страната ни.

511 000 руски туристи са посетили България през 2018 г. Така Русия се нарежда на 6-о място по брой туристи в България. По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи или около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

Очаква се подобряването на транспортните връзки с Русия - повече чартъри и директни самолетни полети, както и нови фериботни връзки.

Темата образование беше обсъдена. В Русия в момента се обучават около 600 български студенти, а в България - 340 руски. Двете страни още не са подписали нова 5-годишна Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата, която българската страна вече е съгласувала.

Екатерина Захариева предложи тази програма да бъде подписана по време на визита на руския външен министър у нас през 2020 г., а Сергей Лавров прие поканата. Той благодари за подкрепата, която българската страна оказва за изучаването на руски език в страната ни.

По време на срещата Сергей Лавров връчи на Екатерина Захариева и документ за безвъзмездно и безсрочно ползване на дипломатическия имот "Българско посолство на Република България в Москва". Така окончателно приключи процедурата по регистрация на правата върху терена на посолството ни в руската столица.

По време на срещата бяха споменати и теми за европейската сигурност, регионалното сътрудничество и ситуацията на Балканите. Ситуацията в Сирия след турската военна операция също бе спомената. Захариева и Лавров изразиха безпокойство от липсата на диалог между Белград и Прищина. Външният ни министър изрази и съжаление от липсата на решение на Европейския съвет за начало на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания.

Двамата външни министри обсъдиха възможности за активизиране на икономическото сътрудничеството между България и Русия. Това е първата визита на български външен министър на България в Москва след 2011 г.

По време на срещата Захариева заяви, че през последните 2 години политическият диалог между нашите страни се възобнови, имаше български посещения на най-високо ниво в Русия. Абсолютно естествено е и външните министри да обменят визити", заяви българският дипломат.

"Искаме да продължим двустранния диалог, който през последните години се развива добре. Отношенията ни се основават на дълбоки исторически традиции, имат културни и духовни корени", каза Сергей Лавров.