Президентът Румен Радев се срещна днес с Денис Мантуров - министър на промишлеността и търговията на Руската федерация, който е и съпредседател на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Това съобщи пресцентъра на Президентството.

Държавният глава прие министъра на "Дондуков" 2, след като вчера се състоя 17-ото заседание на междуправителствената комисия. Президентът Радев и министър Мантуров изразиха очакване успешните резултати от заседанието да имат положително влияние върху двустранните икономически отношения. На срещата беше обсъдено сътрудничеството в сферата на икономиката, енергетиката, търговията, туризма.

Борисов: Докато другите питат какви са ни отношенията, ние реализираме Балкански поток

Борисов: Докато другите питат какви са ни отношенията, ние реализираме Балкански поток

Страната ни остава в газовата игра, доволен Борисов

Българският държавен глава посочи, че през последните две години срещите на високо политическо ниво са ясен сигнал, че застоят в двустранните отношения между България и Русия е преодолян. Знак за това е и подписването днес на договора за разширението на газопреносната мрежа от турско-българската до българо-сръбската граница, който касае реализацията на газопровода "Турски поток" на българска територия.

Президентът изтъкна важността енергийните проекти да се реализират на прагматична и взаимноизгодна основа. Румен Радев приветства изпълнението на дейностите по удължаване на срока на експлоатация на 5-ти енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" и изрази надежда за успешното приключване на мерките по 6-ти блок на централата в указания времеви график.

По време на срещата беше обсъдено и двустранното военнотехническо сътрудничество и свързаните с него лицензионни въпроси. Президентът Радев изрази очакването на България въпросът да бъде разрешен чрез рационален подход, изгоден и за двете държави, като не се обвързва с други теми от двустранното партньорство.

По - рано днес Денис Мантуров се срещна с Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова и посланика на кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах, като заедно подписаха договора между "Булгартрансгаз" и обединение Консорциум "Аркад".