Дипломатическите спорове и шпионският скандал няма да повлияят на българо-руските енергийни проекти. Това увери проф. Атанас Тасев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Според него няма вечни приятели или врагове, а интереси.

"Не виждам никакво основание да се тревожим. Гръмна един шпионски скандал, но той ще се окаже буря в чаша вода", допълни енергийният експерт.

Николай Малинов: Шпионство - абсурдно е

Николай Малинов: Шпионство - абсурдно е

Той заяви, че ще налага тези ценности и идеали до последна капка кръв

От своя страна специалистът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев коментира, че шпионският скандал имал предизборен привкус. По думите му у нас имало много политици и организации, които работят за развиването на сътрудничеството с Русия.

"За миналата година, износът на Русия към нас е нараснал с около 6%. Нашият внос се е сринал почти наполовина. Този срив е за около 440 млн. долара, тези наши производители, които са загубили пазарите си, са претърпели загуби за милиони", посочи Касчиев.

Двамата енергийни експерти уточниха, че Русия очаква "Турски поток" да заработи до януари 2020 г. Според тях страната ни ще закъснее с този срок и може да се наложи България да плаща неустойки.

Радев оптимист, че с Русия може да реализираме общите проекти

Радев оптимист, че с Русия може да реализираме общите проекти

Пише на Путин за 140-та годишнина от дипломатическите ни отношения

Проф. Тасев посочи, че от българска страна има политическа зелена светлина за проекта, но имало смущаващи обстоятелства.

"Европейският съд отмени по искане на Полша, Литва, Латвия и Естония дерогацията на Третия енергиен пакет по отношение на сухопътната част на "Северен поток 1". Засега при нас няма съдебен иск, защото това можеше да намали квотата на "Газпром" от 90%, която те изтъргуваха като капацитет на входа на системата - на 50%", уточни Тасев.

Проф. Касчиев припомни, че САЩ са се обявили против енергийния проект. "Те изтъкват факта, че България по този начин зависи само от един доставчик на газ, а тяхното влияние е голямо. Предполагам, че ще има някакво развитие", заяви той.

Той се съмнява страната ни да изпълни ангажимента си за транспорт на газ от "Турски поток" за Сърбия.

ВАС прекрати делото срещу решението на КЗК за избор на изпълнител на „Турски поток"

ВАС прекрати делото срещу решението на КЗК за избор на изпълнител на „Турски поток"

Газопроводът най - вероятно ще мине през България, Унгария и Сърбия