"Бях независим кмет и бях неудобен. Всички, които бяхме успешни кметове, вече не се занимаваме с това. Мантрата е, че от независимия кмет нищо не зависи. Сега забелязваме, че по-голямата част от кметовете са зависими и са послушни". Това коментира пред Нова телевизия Йордан Лечков - бивш кмет на Сливен.

Така той коментира обвиненията срещу кметове на различни населени места, които бяха повдигнати в последните дни и за зависимостите във властта.

Арнаудова: До 6 г. затвор може да получи кметът на Стрелча
Обновена

Арнаудова: До 6 г. затвор може да получи кметът на Стрелча

Разследван е за принуда и злоупотреба с власт

Лечков обясни, че във всяка община има контрол. "Има вътрешен одит, има Сметна палата, има агенция Държавна финансова инспекция (АДФИ). Досега не съм чул от тях да има някакви нарушения", коментира Лечков.

По думите му в двугодишен период прокуратурата събира доказателства и ги вкарва в съда. А ние първо повдигаме обвинение и тогава започваме да събираме доказателства, каза бившият градоначалник.

Обвиниха кмета на Созопол за присвояване на близо 2 млн. лв.

Обвиниха кмета на Созопол за присвояване на близо 2 млн. лв.

Крал от общината между 2014 и 2017 г.

Губи ми се персоналната отговорност (от страна на прокуратурата - б.р.). Мутренските години с бухалките ги позабравихме. Прокуратурата отдавна се превърна в бухалка на властимащите. Прокуратурата има ли лице? Само говорител има. Когато съдим държавата, много често прокурорът образувал тези дела, бива повишаван, каза Йордан Лечков.

От 30 години властимащите са едни, отдавна съм спрял да ги гледам по цветове. Законите се нарушават от властимащите, категоричен е бившият кмет на Сливен. Да говорим за зависимости при избор на окръжен прокурор, окръжен съдия - там всичко е разпределено по интереси, цветовете отдавна ги няма.

Обвиниха кмета на Златица за присвояване на над 1 млн. лева

Обвиниха кмета на Златица за присвояване на над 1 млн. лева

Делото срещу нея започна още през 2017 г.

Припомняме, срещу Лечков имаше заведени 28 досъдебни дела, по които той бе оневинен. След това той започна да съди прокуратурата. По едно от делата му срещу държавата искът е 57 000 лева.

Спечелих делата срещу мен и заведох дела срещу държавата. Така съдя и себе си като данъкоплатец, обясни бившият градоначалник.

Няма лошо, че има проверки, но има и презумпция, че всеки е невинен до доказване на противното. Нарушенията могат да бъдат санкционирани с глоби. Това е свързано с човешки съдби. Да носим отговорност - всеки в определената сфера, призова Лечков.

"Може би всеки ден трябва да се говори кой колко е независим. Аз съм подкрепял ГЕРБ, не те мен. Дадох си моето име - неопетнено, моят авторитет. Тях ги нямаше на картата тогава, сега управляват", каза Йордан Лечков.

Той припомни за повдигнати обвинения към кметове от неговото време, които са били неудобни и са били с обвинения - Хасково, Търново, Каварна. Само Дора Янкова нямаше обвинение, припомни Лечков. "Що е корупция - далавера, в която не участваш", цитира старата фраза Лечков.

Иванчева: Променена е политиката на столичния район "Младост"

Иванчева: Променена е политиката на столичния район "Младост"

Уволнен е екипът, разкрил измами с имоти

Един кмет работи със 139 закона всеки ден, той не може да разбира от всичко. Определени хора се нагушват, другите - стоим и гледаме. Това сиромахомилство трябва да се спре в България, затова сме на това положение, категоричен е бившият футболист и бивш кмет на Сливен.

Според него законите не са лоши, ако започнем да ги спазваме. "Никой не е безгрешен, нямам и аз такава претенция. Ако започнем да спазваме правилата, ще ни се подобри живота и нещата, които ни се случват", каза Лечков.

Бившият кмет на Сливен даде пример с участието си в комисия на УЕФА заедно с Бекенбауер. При започването на делата в България, според правилата на международния футбол неговото участие трябва или да се замрази или той да напусне комисията.

Кой прокурор, коя държава, коя институция ще ми върне авторитета, който съм градил, запита реторично Лечков. Няма пари, които могат да възстановят това нещо. Не го пожелавам и на най-големия си враг.

Той припомни, че в началото на кметския си мандат през 2003 г. Заявил, че в рамките на закона ще направи така, че само сливенски фирми да работят в Сливен. "И това го направих. Откакто не съм кмет, Сливен западна, сливенските фирми са зле или са подизпълнители на други големи фирми".