"Политиката се е променила, не е така зелена, както искахме. Доста от нещата, които бяхме договорили, не са направени. Надяваме се, че архитект Румен Русев, който в момента е и.д. кмет на столичния район "Младост", ще се самосезира".

Това заяви Десислава Иванчева - бившият кмет на столичния район "Младост", преди днешното заседание на делото. Тя, заедно със заместничката си Биляна Петрова и с предишния кмет Петко Дюлгеров са обвинени за подкуп.

Иванчева убедена, че истината ще излезе наяве

Иванчева убедена, че истината ще излезе наяве

Прокуратурата, апелативният съд и много силни хора са срещу нас, жалва се тя

Припомняме, арестът на Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях в продължение на часове

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

Двете бяха държани месеци в предварителния арест, а условията в мястото на задържане бяха приравнени с изтезание. Дори при завеждането на Иванчева в болница тя бе с пранги на краката.

Десислава Иванчева влезе в болница с белезници

Десислава Иванчева влезе в болница с белезници

Петрова също била в здравно заведение за преглед

След като на два пъти Спецсъдът поиска Иванчева и Петрова да бъдат пуснати от следствения арест, а Спецпрокуратурата светкавично оспорваше това искане, а Спецапелативният съд одобряваше искането на прокуратурата, накрая двете бяха пуснати под домашен арест.

Иванчева е сигурна, че е жертва на имотната мафия

Иванчева е сигурна, че е жертва на имотната мафия

Арестът ми беше абсолютна циркаджийска история, обясни бившата кметица

Бившата заместник кмет Биляна Петрова заяви, че ще направят запитване за имотните измами в столичния район. "Ще бъдат описани поне до толкова, доколкото си ги спомням, за да отправим официално запитване какво се случва с тях. Това е една тема, която мен и г-жа Иванчева продължава да ни вълнува", каза Петрова.

Тя не можа да си спомни за колко имота става въпрос: "5-10-20 имота - няма значение броят им, но интересът на общината би следвало да се изпълнява не само от г-жа Иванчева, а и от всеки следващ, който изпълнява тази длъжност". Петрова не може да приеме и факта, че временно изпълняващият длъжността кмет на столичния район "Младост" е уволнил почти всички хора от екипа. "За мен това е престъпление. За мен е престъпление да разбиеш един създаден екип, за да назначиш съвсем нови хора", каза Петрова.

11 спецапелативни съдии сезираха ВСС след проверка от Лозан Панов към тях

11 спецапелативни съдии сезираха ВСС след проверка от Лозан Панов към тях

Питат дали има опит за влияние върху вътрешното им убеждение

Иванчева веднага допълни, че са отстранени хора, които са открили доста измами, които са актували доста общинска собственост. Те са били в полза на обществото, а в момента са уволнени. "За мен това е неправилно и съмнително", каза Иванчева.

Припомняме, преди да бъде арестувана Иванчева поиска да има и строителна полиция.

За днешното заседание по делото Петрова очаква да продължат да слушат СРС-та. "Там, където сме чули, че не е записан правилно звука. Различията са толкова много, че не е възможно да сменим изцяло ... би ни отнело месеци, може би подобно на (делото за източването на) КТБ бихме слушали поне една година. За това сме избрали само по-съществени според нас неща", каза Петрова.

Самите прокурори им казали, че текстът на СРС-то е предава по смисъл, не звуково. "За мен това е странно", допълни Биляна Петрова.

Слушат откъси от СРС-та по делото "Иванчева"

Слушат откъси от СРС-та по делото "Иванчева"

Прокуратурата поиска да бъдат пуснати изцяло