Към момента плановата летателна дейност в Българската армия е спряна. Изключение ще се прави, само ако се наложи изпълнението на специални задачи. Това съобщи началникът на отбраната Емил Ефтимов, който заедно със служебния премиер Стефан Янев и военния министър Панайотов посетиха мястото и операцията по издирване на падналия в морето пилот.

Операцията по търсене и спасяване и по издирването на останките на самолета ще продължи, докато не бъде загубена и последна надежда. Всички възможни средства на ВМС са в района.

Командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров уточни, че проверката на авиационната техника е постоянен процес и преминава през различни етапи. По думите му, процедурите са много и така се минимизира вероятността човешка грешка да е причина за неизправност. Жизненият цикъл на МиГ-29 е до 2030 година.

Малка е надеждата да открием пилота на изтребителя МиГ 29, паднал по време на учение. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, който е генерал от резерва на Сухопътните сили. Предвид времето, минало от инцидента и всички данни, независимо колко е здрав човек, надеждата да открием нашия воин, нашия пилот - майор Терзиев, не са големи. Намерени са вещи и материали, които ще бъдат изследвани, поясни Янев.

Черната кутия не е намерена, намерени са материали, които са обект на този тип разследване, каза той.

Каракачанов: Инцидентът с падналия МиГ не е заради техническа неизправност

Каракачанов: Инцидентът с падналия МиГ не е заради техническа неизправност

Бившият силов министър допуска пилотът да е загубил ориентация

Операцията ще продължи и утре до следващите дни с използване на специализирана техника и специализирани водолазни групи. При необходимост ще участват и съюзни сили. Издирвателната операция ще продължи, докато открием майор Терзиев, увери премиерът.

Самолетът е изпълнявал задача по светеща цел, спусната от друг самолет. Мишената е падала с по-висока скорост, което е наложило допълнителен маньовър, който е регистриран. Пилотът е поразил целта, докладвал е, че я е поразил, като малко след това връзката с него е прекратена.

Майор Терзиев е пилот 1-ви клас, той може да бъде и инструктор. Досега не е имало забележки към работата му, заяви Стефан Янев.

Радев познава пилота на падналия МиГ-29, прекрасен професионалист

Радев познава пилота на падналия МиГ-29, прекрасен професионалист

Президентът призова за сдържаност

"Професионалистите от ВВС работят свръх възможностите си. По ред причини нашите пилоти с години летят на санитарен минимум поради недофинансиране. Надявам се това да не е причината за инцидента", коментира Стефан Янев в отговор на въпрос.

По думите му проверките продължават и не са спирали. Техническото състояние на самолетите, летателната подготовка се проверяват. 

Военната прокуратура работи по всички версии за инцидента с падналия МиГ-29
Обновена

Военната прокуратура работи по всички версии за инцидента с падналия МиГ-29

Образувано е досъдебно производство, издирването на пилота продължава