Доколкото имам информация, не става въпрос за техническа неизправност на самолета. Това заяви пред БГНЕС бившият министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов във връзка с падналия изтребител в морето край Шабла.

По негови думи упражнението, изпълнявано от пилота - нощни стрелби над морско пространство, е изключително сложно.

Бившият силов министър не изключи пилотът да е загубил ориентация. Той обаче бе категоричен, че разследването, което вече е в ход, ще установи причините за инцидента.

Николай Ненчев: Състоянието на МиГ-овете отдавна не е добро

Николай Ненчев: Състоянието на МиГ-овете отдавна не е добро

Това са самолети с двигатели, които са в края на своя ресурс

Нека компетентната комисия, назначена от ВВС, да си свърши работата, защото всичко останало са предположения, призова Каракачанов.

Той подчерта, че пилотът не е човек без опит, но самата нощна стрелба над морето е изключително трудно упражнение.

По негови данни страната ни в момента разполага с 8 изтребителя МиГ-29, които са преминали ремонт. Имаме и още, но те се нуждаят от съответния ремонт на двигателите, доставка на агрегати и други.

МиГ е паднал в морето край Шабла

МиГ е паднал в морето край Шабла

С кораби и вертолети се издирва пилотът

Припомняме, преди няколко месеца бившият военен министър Красимир Каракачанов призна, че едва между 5 и 6 изтребителя МиГ-29 са в техническа изправност. Това признание дойде след като за пореден път Руската федерация създаде спънки пред неизпълнение на договора за поддръжка на военното оборудване и дори плати неустойка заради забавяне на договора по ремонта. През 2018 г. кабинетът "Борисов-3" одобри разходи за ремонт на осем изтребителя МиГ-29 по рамково споразумение с AO "РСК "МиГ" с ориентировъчна цена до 81 294 416 млн. лв. без ДДС.

Припомняме и че през ноември 2016 г. военният министър тогава Николай Ненчев бе обвинен за неизпълнение на договора с РСК "МиГ" за доставка и ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Вместо от руската фирма-производител, Ненчев поиска от полска компания да ремонтира изтребителите ни. Делото беше прецедент, тъй като по него даваха показание включително и встъпилия в длъжност вече президент Румен Радев.

Само преди месец Върховният касационен съд излезе с решение, с което оправда окончателно и на последна инстанция Николай Ненчев. Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност.