Работи се по всички възможни версии, към настоящият момент се разпитват свидетели. Това заяви на извънреден брифинг полковник Христо Тинев, военно-окръжен прокурор на Военната прокуратура в Сливен, по повод падналия МиГ-29 във водите край Шабла.

Той посочи, че е образувано досъдебно производство за инцидента. То е било повдигнато по Наказателния кодекс и е за допуснато произшествие при управление на бойна техника, по което са допуснати имуществени вреди.

Каракачанов: Инцидентът с падналия МиГ не е заради техническа неизправност

Каракачанов: Инцидентът с падналия МиГ не е заради техническа неизправност

Бившият силов министър допуска пилотът да е загубил ориентация

Тинев заяви, че към момента се извършват всички необходими процесуално-следствени действия. Сформирани са екипи и на място работи екип от военни прокурори. От Военно-окръжна прокуратура в Пловдив пък извършвали всички необходими следствени действия в авиобаза "Граф Игнатиево.

Повече подробности по случая той обяви, че се очакват днес следобед.

Летателна дейност в Българската армия е временно спряна

Летателна дейност в Българската армия е временно спряна

Не е открита черната кутия на самолета

По информация на Министерството на отбраната издирвателната операция продължава.

Пилотът на падналия изтребител е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база "Граф Игнатиево" на длъжност началник на щаб на ескадрила.

Той се издирва с кораби и вертолети в морето край Шабла. В операцията участват два вертолета "Пантер" от авиобаза "Чайка", две корвети - "Решителни" и "Бодри", минен ловец "Цибър", водолазен катер "Никола Фурнаджиев" и катер на Главна дирекция "Гранична полиция".

Военнослужещите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби извършват издирвателната операция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла.

Припомняме, преди няколко месеца бившият военен министър Красимир Каракачанов призна, че едва между 5 и 6 изтребителя МиГ-29 са в техническа изправност. Това признание дойде след като за пореден път Руската федерация създаде спънки пред неизпълнение на договора за поддръжка на военното оборудване и дори плати неустойка заради забавяне на договора по ремонта. През 2018 г. кабинетът "Борисов-3" одобри разходи за ремонт на осем изтребителя МиГ-29 по рамково споразумение с AO "РСК "МиГ" с ориентировъчна цена до 81 294 416 млн. лв. без ДДС.

Николай Ненчев: Състоянието на МиГ-овете отдавна не е добро

Николай Ненчев: Състоянието на МиГ-овете отдавна не е добро

Това са самолети с двигатели, които са в края на своя ресурс