Депутатите от левицата говорят с най-достъпен до избирателите език и стоят най-близо до проблемите на хората, а в същото време "Коалиция за България" и ДСБ реагират най-бързо с позиции по актуални въпроси.

Това сочат данните от августовското проучване на НЦОМ, посветено на общественото мнение за работата на парламента.

Заедно с депутатите от левицата и народните представители на Атака получават високи оценки за бързи реакции и за собствена позиция по актуални въпроси.

БСП за разлика от ОДС и НДСВ общува на достъпен език с избирателите си, а ДПС има най-силната парламентарна група от всички парламенти насам, сочи още анализът на института, цитиран от Дарик.

Татяна Дончева, Волен Сидеров, Петър Стоянов, Георги Пирински, Михаил Миков и Иван Костов водят класацията за най-уважаваните депутати в 40-то НС.

94% от българите пък смятат, че приемането и обсъждането на закони е най-важната работа на парламента.
Срещите с избирателите са поставени на второ място, а на трето - работата на парламентарните комисии.
67% от запитаните пък не знаят имената на своите народни представители.

Сред останалите изводи на проучването е заключението, че от 1989 година насам българите са се научили да правят разлика между патоса в пленарната зала и същинската работа на парламента, коментира директорът на НЦИОМ социологът Лидия Йорданова.

Същевременно избирателите все още продължават да се отнасят най-критично към гласуването с чужди карти, отсъствието от пленарната зала и гледат на депутатските пътувания зад граница като на екскурзии.

Изследването показва още, че 60% от бизнесмените у нас твърдят, че успехът в един бизнес не зависи от това кои ще бъдат управляващите в страната.
Бизнесът обаче настоява за спешно приемане на нов закон за ДДС и нов закон за съдебната власт.