Левицата има намерение да сезира Конституционния съд за текстове от Закона за действията в извънредно положение, касаещи проследяване на клетките на телефоните без съдебно решение. Това анонсира лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на Нова телевизия. Предстои да се изготви искането.

Корнелия Нинова разкритикува затварянето на парламента. Това е отмяна на парламентарната република и означава безконтролна власт на правителството, замитане на следи, безконтролно харчене на пари. По думите на Нинова по време на извънредно положение трябва да се работи извънредно, защото се налагат спешни промени в закони, които касаят ежедневни проблеми.

Реагираме последни в ЕС и с най-малко мерки, притеснен Калфин

Реагираме последни в ЕС и с най-малко мерки, притеснен Калфин

Колкото повече се отлага, толкова по-скъпо става за икономиката справянето с последствията, напомня той

Корнелия Нинова разкритикува и мерките, които предлага правителството за подкрепа на бизнеса и икономиката на страната в криза като неефективни. Вече се е провела среща на БСП с представители на туристическите оператори, които са заплашени от фалити. Болници също били без никакви приходи заради ограниченията да се правят планови операции. Също нищо не прави държавата срещу спекулата, а и самото провизиране на кризата е закъсняло с повече от 15 дни.

"Никой не коментира Държавния резерв като лост за въздействие на пазара. Когато има липса на дадена стока, се появява спекулата. Един от начините да се бориш с нея е да има стоки на пазара. В такива случаи се интервенира на пазара със стоки от Държавния резерв.

Кабинетът увеличава максималните разходи, които могат да бъдат поети през 2020 г.

Кабинетът увеличава максималните разходи, които могат да бъдат поети през 2020 г.

Задълженията ще са за резервите от нефт и нефтопродукти

"Правителството трябва да излезе и да каже какво е финансовото състояние на държавата, има ли 1.5 млрд. излишък или сме на 3.5 млрд. дефицит. Правителството трябва да излезе и да каже какви приоритети за отпуснатите пари за справяне с кризата се поставят на първо място. Мястото на този сериозен разговор е в парламента. Парламентът дори не е информиран. Това е поредният пирон в ковчега на парламентаризма", завърши Корнелия Нинова.