За коалиция "Левицата" решението на политическата криза са нови предсрочни парламентарни избори и включване на микровълновата печка чрез връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Лидерът на коалицията Костадин Паскалев заяви на пресконференция пред журналисти, че "Демократична България" осигуряват конституционно мнозинство с помощта на ДПС. ДБ предлагат механизъм за пазене на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. ГЕРБ не клекнаха, а легнаха пред ПП, посочи Паскалев. Те (ДБ - б.р.) дават курбан с Делян Добрев, своите хора в службите системата на образованието и в държавната администрация, посочи Паскалев. От коалицията на пресконференцията присъстваха още Мая Манолова, лидерът на АБВ Румен Петков, д-р Цветослава Гълъбова.

Според него е станало ясно как ПП/ДБ ще правят местни избори - със свое МВР и разчистване на хората на Радев и ГЕРБ, и с хора подписали се с кръв без идеи как да решат проблемите на гражданите и никакви дефинирани решения.

По думите му замесването на европейските структури за Шенген и Еврозоната е унижение за България. Паскалев видял политическото мислене на ПП, което определи като престъпно. Има предателство не само към избирателите на ПП, а и на всички, които искали промяна за управлението на държавата. Хора с такова мислене не бива да бъдат допускани до управлението на държавата, коментира Костадин Паскалев.

Според него за БСП е ясно, че нямат червени линии, които не могат да прескочат. Такива политически събития водят до оставки, посочи Костадин Паскалев.

Мая Манолова, която също е част от коалиция "Левицата", заяви, че държавата е удавник и в нея крушират прокуратурата, съдебната система и партиите. Има една стабилна институция - президентската и затова от Левицата предупреждават партиите да не помислят с мръсните си ръце да пипат Конституцията. Пипането на Конституцията ще е равносилно на заплаха за националната сигурност, изтъкна Манолова. Тя настоя за незабавно свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) заради назначенията на шефовете на службите и целият сценарий, започнал от взрива срещу главния прокурор и завършил с нечистоплътните записи и изявление на партиите.

Според нея изходът за създаване на редовно правителство е зловредна идея. "Левицата" призова партиите да приемат държавния бюджет.

Манолова смята, че ПП/ДБ нямат моралното право да съставят кабинет, а изходът са нови предсрочни парламентарни избори.

Костадин Паскалев застана начело на "Левицата"

Костадин Паскалев застана начело на "Левицата"

Към коалицията се присъедини и движение "Ляв поглед"

ПП/ДБ се опитват да овладеят държавата, без да се притесняват до какво ще доведе това. Това, което се чува в записа, направен и разпространен от Радостин Василев, където се твърди за чистка, дори и Сталин не си го е помислил. Това мнение изрази д-р Цветослава Гълъбова.

Нещата, които е чула по време на записа, я омерзили до дъното на душата ѝ. На национален съвет на ПП да си позволяват да говорят по такъв начин, е цинизъм, разкритикува Гълъбова.

По думите ѝ поведението на тези индивиди говори това - за една изключителна мерзост и безродници. Тези хора нямат род и родина, а искат да ни унищожат, посочи Гълъбова.

Според нея ПП/ДБ нямат за цел съдебна реформа, а просто искат да сменят настоящия главен прокурор Иван Гешев с друг.

Според лидера на АБВ Румен Петков е лъснала спойката между ДБ и ПП - за овладяването на службите и по време на изборите МВР да е тяхно. Логиката на тези хора е да яхнат властта, да яхнат МВР и да мачкат опозицията, посочи Петков.