"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) относно разпределението на пакетите за медийно отразяване в предизборната кампания за Народно събрание и Европейски парламент. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията.

Тя счита, че с това решение ЦИК ощетява извънпарламентарните партии, тъй като предвиденият един пакет за финансиране не отговаря на законовото изискване всеки избор да бъде финансиран поотделно.

В изявлението на "Левицата" също се отбелязва, че ЦИК са приели решението без посочени мотиви - те отсъстват и в решението, и в протокола от проведеното заседание на 7 май, когато е гласувано по доклад на Димитър Димитров, член на ЦИК.

Коалицията също подчертава, че от записа на заседанието става ясно, че решението е предмет на дълги обсъждания, проведени преди заседанието, при липса на публичност и прозрачност и в нарушение на член 54 от Изборния кодекс. Целта на законодателя, който предвижда да бъдат ползвани медийни пакети в размер на 40 000 лв. за всяко партия или коалиция, регистрирани за изборите, е чрез държавна субсидия да се подпомагат партии, коалиции и инициативни комитети, които в условия на равнопоставеност да участват в кампанията.

От "Левицата" са категорични, че решението е неправилно понеже ЦИК се е водила единствено от критерии за целесъобразност, но не и от основните принципи, залегнали в Изборния процес - един от тях е осигуряване на равнопоставеност между всички участници в отделните видове избори.

Няма да се бавим с резултатите, уверява ЦИК

Няма да се бавим с резултатите, уверява ЦИК

Росица Матева отправи апел към лицата, свързани с изборния процес, да не внасят излишно напрежение