Надяваме се да няма вариант без сделка, но така или иначе времето ни притиска. Споразумение между ЕС и Великобритания дава достоверност на правата на европейските граждани във Великобритания и правата на британците в ЕС. Няма за какво да се притесняват българите там. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод преговорния процес за излизането на Великобритания от ЕС.

90% от споразумението е договорено, но най-трудното е оставено за края, посочи тя.

Бойко Борисов: Нужна е сделка за Брекзит

Бойко Борисов: Нужна е сделка за Брекзит

Премиерът работил добре с Патриотите

По думите на Захариева премиерът на Великобритания Тереза Мей лично е уверила българския министър-председател Борисов, че правата на всички граждани ще се зачитат в страната след Брекзит, включително и правата на българите там.

България също имала интерес от това, защото миналата година туристическият поток от кралството към страната ни се е увеличило с 25%, обясни още министърът.

Споразумението за Брекзит не е мъртво, отсече Тереза Мей

Споразумението за Брекзит не е мъртво, отсече Тереза Мей

Въпреки споровете с ЕС около ирландската граница

Относно убийството на журналистката Виктория Маринова и последвалите коментари по адрес на страната ни вицепремиерът заяви, че е имало много фактори, както и политици и личности, които са се изказали прибързано по темата, при положение, че правовият ред изисквал да се дадат 72 часа за разследването.

"Моят призив беше да търсят официална информация... Да има среща с посланиците е съвсем нормално. Това е нормална практика. Премиерът се среща с посланиците редовно. Няма как, когато целият свят пише, че в България едва ли не се извършват поръчкови убийства на журналисти, да не реагираме. Ако не бяхме реагирали", попита реторично Захариева.

Северин Красимиров е в България
Обновена

Северин Красимиров е в България

До часове прокуратурата повдига 2 обвинения срещу Северин

Според нея страната ни не взима решения под натиск.
Във връзка с коментара на президента на Русия Владимир Путин, че България е взела решението за "Южен поток" под натиск, тя посочи, че проектът е бил спрян заради несъответствия с европейските правила.

Според Захариева президентът Радев трябва да отговори на Путин за нападката.

Путин остро нападна България, Европа не трябвало да е като нас

Путин остро нападна България, Европа не трябвало да е като нас

България проявила слабост и неспособност да защити националните си интереси

Вандалският акт на българи на паметника в японския град Хирошима няма да повлияе на добрите отношения между двете страни, категорична е Захариева.

Относно ситуацията в съседна Македония тя обясни, че предсрочните избори са вариант, но гражданите трябва сами да решат накъде да вървят.

"Нашата ръка остава протегната, но акъли не даваме", допълни тя

Зоран Заев с "неприлично предложение" към опозиционната ВМРО-ДПМНЕ

Зоран Заев с "неприлично предложение" към опозиционната ВМРО-ДПМНЕ

Предлага прошка между левицата и десницата