"Ливан е позитивен пример за религиозна и етническа толерантност в Близкия Изток." Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с министъра на външните работи и миграцията на Ливан Джебран Басил, който е на официално посещение у нас.

Според Радев Европейският съюз трябва да бъде по-ангажиран и да взима дейно участие в усилията за възстановяване на стабилността в Близкия Изток.
За тази цел било необходимо да се окаже подкрепа за програмите, насочени към укрепване на сигурността, икономиката, подобряване на социалната, образователната и здравна система в страните от региона, така че младите хора да бъдат приобщени към решаване на предизвикателствата в своите страни.

Радев приветства сформирането на новото ливанско правителство на националното единство и изказа подкрепа за усилията на страната за укрепване на сигурността и насърчаване на икономическия растеж не само в Ливан, но и в региона.

Според Радев Ливан е сред най-силно засегнатите страни от бежанските и миграционните процеси в региона и следва да получи активна подкрепа от страна на международната общност за справяне с този проблем.

На срещата двамата обсъдили предстоящото официално посещение на българския държавен глава в Ливан по покана на колегата му Мишел Аун.