Председателят на СДС Божидар Лукарски е изпратил писмо до председателя на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД Петър Илиев, с което иска от БЕХ доклада за АЕЦ "Белене". 

Позовава се на основание чл.24 от Закона за достъп до обществена информация, за да му се предостави копие от окончателния доклад относно възможността за реализация на активите на АЕЦ "Белене", изготвен от Българска академия на науките.

5 партии зоват Петкова да публикува доклада за АЕЦ "Белене"

5 партии зоват Петкова да публикува доклада за АЕЦ "Белене"

Когато докладите са тайни, гражданите винаги плащат

По-рано днес, друга част от сините в лицето ДСБ/Нова Република, Движение "Да, България", ПП Зелените, БЗНС и ДЕОС, поискаха същото. Тяхното открито писмо бе до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, в което обясняват, че "когато докладите в енергетиката са тайни, гражданите винаги плащат многомилионна сметка"

5-те партии припомнят, че по искане на Министерство на енергетиката, БЕХ сключва договор с БАН за изготвяне на доклад за българската енергетика, в който основен фокус трябва е АЕЦ "Белене". От тяхно питане към Министерски съвет става ясно, че окончателният доклад трябва да бъде готов в края на март 2018 г. Междувременно заедно с БАН е организирано публично обявяване на резултатите от анализа и са използвани думите "жизнеспособен проект".