Лятното часове време има положително въздействие върху туризма и селското стопанство. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева, която участва в петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на независимия народен представител Велизар Енчев за необходимостта от отмяната на директивата, с която се въвежда лятно часово време.

Във въпроса си Велизар Енчев застъпи тезата, че въвеждането на лятното часове време се отразява негативно на хората, имащи сърдечни проблеми и проблеми със съня, както и на общата работоспособност.

Той даде пример с икономическите гиганти Китай и Япония, където изобщо не е въведено лятното часово време.

анкета

Да спрем ли с преминаването към лятно часово време?

Да 70.9%

Не 21.3%

Не ми пука 7.8%

"Такива предложения не са пристигали – наистина е проведена такава дискусия", посочи вицепремиерът Кунева. Тя информира, че от проведената дискусия с еврокомисаря по транспорт – няма достатъчно основания ЕК да отмени лятното часове време.

"В моя отговор аз обичам да бъда абсолютно неутрална, поисках информация от пет български институции", заяви Кунева.

Според данните, получени от здравното министерство, Кунева заяви, че не представлява проблем въвеждането на лятното часово време. В Министерство на здравеопазването не са постъпвали научни доказателства, че смяната на часовото време води до безсъние.

Тя каза още, че по данни на МТСП не стават повече трудови злополуки и смяната на времето не оказва влияние върху това.

От Министерство на икономиката отчитат положителен ефект в икономическите отрасли, а спестената енергия по данни на Министерство на енергетиката е 24,68 МWH.

Кунева заяви, че няма проекти на европейско ниво за отмяна на директивата. „Ако такова предложение постъпи, ще проведем обсъждане”, категорична е Кунева.

Енчев опонира, че България е на първо място по инсулти и инфаркти, резултат от смяната на часовото време.

"Нали твърдите, че ЕС няма нищо общо със СССР?”, попита Енчев и посочи, че щом е така, не сме длъжни да се подчиним.

„Ако искаме да бъдем България на гражданите, трябва да вземаме самостоятелни решения, които са в интерес на гражданите, а не на Брюксел”, заяви Енчев, на което Кунева отговори, че директивите и въвеждането им в националното законодателство са задължителни за всички и ние имаме толкова права, колкото всяка друга държава.

По думите й, ако не изпълним директивата, държавата подлежи на санкция.