От една страна Израел преговаря с Хамас, от друга - основната цел на Израел е да унищожи Хамас. Ако не бъде решен големия проблем с палестинската държава, е възможно да се роди друг Хамас. Въпросът е кой ще управлява Газа. Това коментира бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков. Той и арабистът Владимир Чуков дискутираха ситуацията в Газа днес пред БНТ.

Чуков слага фокус върху две основни разлики относно споразумението между Израел и Хамас, за което в момента се водят преговори - дали то ще доведе до постоянно или временно примирие. Според него като приключи войната е възможно да се стигне до формиране на държава, но ситуацията е много тежка. Засега 138 държави са признали държавата Палестина, посочва Любомир Кючуков.

СС на ООН не призна палестинската държавност

СС на ООН не призна палестинската държавност

САЩ наложиха вето с мотива, че палестинска държава трябва да бъде създадена чрез преки преговори с Израел

Владимир Чуков припомня за Споразуменията от Осло между Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП) през 1993 и 1995 г., с цел постигане на мирен договор между двете страни и поставяне на основите за палестинска автономия. Тези преговори се провалят, след като израелският премиер Ицхак Рабин е убит от "израелски радикал", по думите на Кючуков.

Наистина винаги досега опитите да се създаде държава Палестина са се проваляли, посочва още той. Според него конфликтът е твърде остър и може да се очаква тези войни да се възпроизвеждат периодично.

Този конфликт започна да излъчва вълни на омраза, които покриват Европа и САЩ, заяви Любомир Кючуков. Той посочва проблемът, който възниква с настоящото надигане на позиции на ислямофобия и антисемитизъм. Слага се равен знак между Хамас и палестинците, както и между Израел и евреите. Това разделя вече и европейските общества, твърди бившият зам.-министър и добавя, че тези настроения обаче може да дадат тласък на мирни преговори.

Владимир Чуков изразява притеснения, че Газа ще измести като външен резонанс войната в Украйна. При нас новините предават действията първо в Украйна и после за Газа - в Запада това е обратното, посочва той, като добавя, че студентите и дори учениците от горните класове стачкуват. Според него това може да лиши настоящия американски президент Джо Байдън от втори мандат, ако ситуацията в Газа не се промени.

Допълнително, Чуков смята, че бъдещето на Газа ще се повлияе от роднините на заложниците и техните искания към израелския премиер. Правителството на Бенямин Нетаняху иска гаранция, че Хамас няма да започне война след две или три години. Ситуацията е много сложна външнополитически, категоричен е той. По негови думи споразумението, което най-вероятно ще се сключи, ще е поредното временно примирие, или т.нар. устойчиво примирие.

По въпроса за напрежението между Израел и Иран Любомир Кючуков коментира, че и двете страни показаха, че имат силите да отреагират, но от друга страна не искат конфликта да се превърне в регионален.

Припомняме, към момента Израел продължава с нападението над Рафах, независимо от предложенията на Хамас за примирие. На 5 май двудневните преговори в Египет приключиха. Ден по-късно Хамас съобщиха, че приемат условията, разработени от Египет и Катар за потенциално споразумение за примирие в Газа, като прекратиха огъня. Израел започна разглеждане на отговора на палестинското движение.

Русия: Войната в Газа ескалира и няма признаци за мирно уреждане

Русия: Войната в Газа ескалира и няма признаци за мирно уреждане

Напрежението в Газа ескалира поради нахлуването на Израел в Рафах, заяви Мария Захарова