Залогът за приемане на името Северна Македония е доста по-голям от името на държавата. Става дума за стабилността на региона и на самата държава за нейната държавност. Това заяви Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-външен министър на България в кабинета "Станишев".

Алтернативите не означават връщане на ситуацията към дата 16 юни, т.е. - преди подписване на споразумението. Те означават дискредитация на преговорите като механизъм за решаване на спора. От тук нататък това ще означава десетилетия проблеми без решения.

Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха споразумението за новото име
Обновена

Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха споразумението за новото име

Споразумението слага край на 27-годишния спор между Гърция и Македония

Самите преговорите протекоха повече от 2,5 десетилетия. Сега те не биха могли да почнат, тъй като няма да има тази основа, която да позволи същите хора по същия проблем да търсят друго решение от това, което вече беше постигнато, обясни Кючуков.

И в Гърция, и в Р Македония имаше сериозни проблеми след подписването за договора за името на Северна Македония. В България също има дебат по въпроса. Наблюдаваме рязка ескалация на национализмите в обществото. На политическо ниво - използване от опозиционните политически партии за решаване на вътрешнополитически проблеми. От тук нататък проблем е и факторът време, обясни Кючуков.

Парламентът на Македония ратифицира договора с Гърция
Обновена

Парламентът на Македония ратифицира договора с Гърция

Договорът за разрешаване на 27-годишния спор за името с Гърция беше ратифициран с 69 гласа "за"

Междувременно македонският парламент ратифицира договора. Кючюков разясни, че предстои да се гласува решение, което да мине на подпис при президента. Той - Георге Иванов, заяви, че няма да го направи. Предстои повторно гласуване, промяна в Конституцията и през септември следва референдум, обясни процедурата Кючуков.

След седмица отговорността се премества в Брюксел, заяви дипломатът. Ако на Р Македония не бъде дадена дата за начало на преговорите за членство в ЕС и не бъде потвърдено членството й в НАТО на 11 юли, това ще означава, че македонските власти ще имат огромни трудности да обяснят на собственото си население всички отстъпки и компромиси, които бяха направени, каза председателят на Института за икономика и международни отношения.

Според него двустранният договор за добросъседство на практика съдържа всички гаранции, които България би могла да иска. Няма по-сериозни международно-правни гаранции от международен договор, категоричен е Кючуков.

Той изброи, че в договора има клауза за това, че няма териториални претенции между двете страни. Нищо в Конституцията на Македония не й дава право за намеса в България за защита на граждани, които не са граждани на Македония.

Още през 2012 и 2013 г. Груевски се съгласи на Горна и Северна Македония, разкри Заев

Още през 2012 и 2013 г. Груевски се съгласи на Горна и Северна Македония, разкри Заев

Не за първи път е прието име за всеобща употреба

Кючуков очаква, че може да има спънки при даването на дата за членство на Македония в ЕС. Причината е, че Македония и Албания вървят негласно в пакет. "Има силни възражения в Европа от няколко страни - на първо място Холандия и Франция, срещу даването на дата за начало на преговорите на тези две страни - за Албания преди всичко.

Той изтъкна приноса на България през 2008 г. по отношение на декларация на НАТО от срещата в Букурещ. Тогава бе приета Хърватия, припомни Кючуков. Има текст, според който от тук нататък Република Македония няма да кандидатства повторно за членство в Алианса, а следват процедурните механизми.

Според бившия зам.-външен министър в много голяма степен гласовете за референдума в Македония зависят от решението за приема на страната в НАТО и в ЕС. Ако е негативно - ще надделеят нагласите.

Помолен да коментира израза: "Договорът с България и сделката с Гърция", Кючуков отговори, че той отразява нагласите в обществото. "България постигна при взаимна договореност това, което Гърция се опитва да постигне с натиск и едностранна промяна на конституцията на Македония - гаранция, че няма да има териториални претенции", заяви дипломатът.