Правителството е в тежка зависимост от сараите. Това заяви пред БНР председателят на ДОСТ и бивш председател на ДПС Лютви.

По негови думи случаят "Росенец" е проявил системния порок на управлението на редицата правителства, които са били в зависимост от Ахмед Доган.

Той подчерта, че под власт трябва да се разбира както явната, така и сивата власт, която е територия на сараите.

"Бойко Борисов спечели първите си избори с анти-Доган реторика и събуди в българските граждани очакване, че ще накаже корумпираните и ще въздаде справедливост. Той не покри тези очаквания, а избра съюза със сараите", изтъкна Местан.

"Росенец" - старт на предизборната кампания на ДПС

"Росенец" - старт на предизборната кампания на ДПС

Според журналиста Илхан Андай недоверието между ГЕРБ и ДПС расте

Според него митът за потенциален етнически конфликт служи на Доган и кликата му да си изградят имунитет на недосегаемост.

Лидерът на ДОСТ посочи, че за да има защита, трябва да има заплаха, а Доган не е бил заплашен от Христо Иванов и мирните граждани, отишли на плаж, който е държавна собственост. По негови думи те са били спрени от полицията в нарушение на закона. Подопечните на Доган обаче са били допуснати, демонстрирайки недосегаемостта на почетния си председател.

Местан разтълкува като предупреждение споменаването от Доган на темата за етническия мир. Той самият обаче заяви, че не смята, че има заплаха за етническия мир.

"Няма по-важна задача пред България - за превръщането ѝ в реална евроатлантическа демокрация - е разбирането на монопола на ДПС върху турския етнос. Положителните ефекти от това биха били със стратегическа стойност", коментира Местан.

Карадайъ: Държавата липсва, целта била агресия в частен имот

Карадайъ: Държавата липсва, целта била агресия в частен имот

ГЕРБ допуснали смесването на различни потоци