След вчерашното развитие на плаж "Росенец" и заявката за сваляне на охраната на НСО от Доган и Пеевски вече би било много по-трудно на Бойко Борисов да сформира експертен кабинет или да се ползва от подкрепата на ДПС.

Според журналиста Илхан Андай недоверието между двете формации, ГЕРБ и ДПС, вече е по-сериозно. От една страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече не може да се прегърне с ДПС, има нужда да се покаже, че не е зависим от Доган и Пеевски, а и ДПС има нужда да се покаже като опозиция.

Андай разглежда струпването на активисти на ДПС в резиденцията на Ахмед Доган като старт на предизборната кампания. Изводите обаче от акцията не биха били добри. Ахмед Доган работи с изборна аритметика, а мобилизацията от вчера показва, че на следващите избори ДПС биха се колебали между 300 и 300 хиляди и нещо гласа. "Това е крайно недостатъчно и ДПС не биха имали дори и същата парламентарна тежест в следващия парламента", посочи Илхан Андай. Иначе той оцени акцията "Росенец" като успешен старт на предизборната кампания за "Да, България".

Симпатизанти на ДПС плажуват масирано на Росенец
Обновена

Симпатизанти на ДПС плажуват масирано на Росенец

Евродепутатът Илхан Кючук твърди, че имало морален ангажимент към Доган

Според журналиста реално ситуация за пораждане на етническо напрежение не е имало и в съвремието това би било много трудно. Напрежение е имало само между активистите на Христо Иванов и жандармерията, но не и със депесарите и това се вижда ясно в снимките и видеата от плажуването. И едните, и другите не харесват Бойко Борисов, а и по думите на Андай не е имало инструктаж от страна на Доган да се допуска напрежение.

Карадайъ: Държавата липсва, целта била агресия в частен имот

Карадайъ: Държавата липсва, целта била агресия в частен имот

ГЕРБ допуснали смесването на различни потоци

Грешка са били действията на кмета на Бургас Димитър Николов и неговата поява там на място. Да е мислил ден по-рано и да не е съгласувал протеста на Христо Иванов. Според Илхан Андай личи, че около Бойко Борисов "има дефицит на експертиза".