Заличиха името на българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля и от самата сграда. Това сътвори македонец с черен спрей в ръка, а сдружението е потвърдило за вандалския акт пред бТВ.

На охранителните камери се вижда, че около 11 часа сутринта мъжът напръскал с черен спрей таблото, на което е изписано името на Иван Михайлов.

По-късно македонецът публикувал в социалните мрежи снимка, на която позира, сочейки с пръст надраскания надпис. Под поста мъжът, обръщайки се към министъра на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски, пише:

"Министър Спасовски, ние в Битоля най-накрая трябваше да изтрием името на българския фашист, който накара нашия македонски народ да мрази българския народ. Надявам се вече да не допускате имена с кръвни имена."

Снимка 613077

Източник: Facebook

Припомняме, на 23 март македонските власти заличиха българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от Централния си регистър заради името, което носи. Причината - използването на името на личността Иван Михайлов за наименование на сдружение било "провокация за националното чувство на македонския народ". Комисията за употреба на имената на личности в РСМ посочи, че става въпрос за личност, "която е с фашистка идеология, отричаща съществуването на македонския народ, а същевременно с това предизвиква нетърпимост и омраза в македонското общество".

Днес Централният регистър на РСМ официално заличи и българския клуб "Цар Борис III" в Охрид отново заради името на сдружението.

Скопие с първа стъпка към забрана на културен център "Иван Михайлов" в Битоля

Скопие с първа стъпка към забрана на културен център "Иван Михайлов" в Битоля

МВнР се надява РСМ да не тълкува тенденциозно исторически събития и личности