Централният регистър на Република Северна Македония официално заличи българския клуб "Цар Борис III" в Охрид, съобщава македонската информационна агенция, както и медията "Курир".

Припомняме, че на 30 март правосъдният министър на РСМ Кренар Лога подписа решението за несъответствие на името на клуба с промените в Закона за сдруженията и фондациите, който забранява използването на имена, свързани с фашизма, нацизма и други.

Според Комисията за употреба на имената българското сдружение предизвиква напрежение и нетърпимост в цялото македонско общество.

В становището се посочва, че българският цар Борис Трети е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на които са ликвидирани стотици граждани. Подчертава се, че неговото сътрудничество и съюз с Третия райх са най-пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка.

От "Курир" изтъкват, че българските клубове трябвало до 16 февруари да се съобразят с приетите промени в закона за сдруженията и фондациите, но не са го направили.

На 23 март македонските власти заличиха и българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от Централния си регистър отново заради името, което носи.

РСМ заличи българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от Централния си регистър

РСМ заличи българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от Централния си регистър

След като на 16 март РСМ предприе първа стъпка към забрана на културния център