Седмица след като Република Северна Македония закри българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля, македонският правосъден министър Кренар Лога издаде заповед за заличаването и на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид.

Решението е подписано днес следобед, съобщава БНТ. Заличаването на двете сдружения стават възможни след поправки в закона, които влизат в сила със задна дата.

Действията идват след становището на Комисията за употреба на имената, която преди два дни дала отрицателно становище за клуба в Охрид. На ход е Централният регистър, който трябва да изтрие името от системата.

Конкретната причина за затварянето на именно този клуб се посочва в официално изявление на Комисията - името предизвиква напрежение и нетърпимост сред цялото македонско общество, тъй като цар Борис Трети е "отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на които са ликвидирани стотици граждани".

Изтъква се и мнението, че "неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка".

Наум Кайчев: Затварянето на български клубове в РСМ ще окаже влияние в преговорната рамка за ЕС

Наум Кайчев: Затварянето на български клубове в РСМ ще окаже влияние в преговорната рамка за ЕС

Според историка е важно да се фокусираме върху това, което ни обединява

Припомняме, че секретарят на българския клуб "Цар Борис III" Християн Пендиков бе жестоко пребит на 19 януари. Той бе транспортиран в България и настанен за лечение във ВМА, където бе и опериран.

Случаят бе поредният акт на омраза срещу българите в Република Северна Македония, който обтегна още повече отношенията между двете страни. Пендиков бе посетен в лечебното заведение от външния министър на РСМ Буяр Османи, който осъди побоя, но и призова българите да прекратят провокациите.

От своя страна България привика своя посланик от РСМ, а македонският президент Стево Пендаровки пък обвини България, че политиза случая.

Пендиков може да бъде съден за обида срещу Македония и македонците

Пендиков може да бъде съден за обида срещу Македония и македонците

Това заяви в неделя вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич