Българската държава е политизирала случая с пребития секретар на сдружението "Цар Борис Трети" Християн Пендиков в Охрид. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Телма, съобщава bTV.

Той посочи, че властите в Скопие не замесват случая в двустранните македонско-български отношения.

Пендаровски увери, че има политическа воля за вписване на българите в Конституцията и подчерта, че без да намесва "политика, македонци и българи" е призовал компетентните органи и прокуратурата да изяснят всички обстоятелства и виновните да понесат санкции.

Прокуратурата образува досъдебно производство за заплаха за убийство срещу Християн Пендиков

Прокуратурата образува досъдебно производство за заплаха за убийство срещу Християн Пендиков

Пендиков е подал сигнал за това, че спрямо него е отправено заплашително съобщение в социалните мрежи

"Такова нещо от българска страна, където всичко това веднага, ама веднага, се вписва в македоно-българския наратив. Бил е бит само заради това и т.н. Това беше едно политизиране на случая, което, честно казано, не очаквах", отбеляза македонският президент.

Припомняме, Християн Пендиков бе пребит в Охрид на 19 януари. Той бе транспортиран в България и настанен във ВМА, където по-късно бе опериран.

Пострадалият беше посетен в лечебното заведение от външния министър на РСМ Буяр Османи, който осъди насилието, но и призова българите да прекратят провокациите. Случаят обтегна допълнително отношенията между България и РСМ. България дори временно отзова посланика си от Скопие.

Побоят над Пендиков беше поредният акт на омраза срещу българите в РСМ през последните месеци.

Скопие недоволно от последните действия на София

Скопие недоволно от последните действия на София

Изявление на македонското МВнР