Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за заплаха за убийство, отправено срещу пребития в Охрид Християн Пендиков. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

От прокуратурата посочват, че Пендиков е подал сигнал до ГДБОП за това, че спрямо него е отправено заплашително съобщение на македонски език в социалните мрежи. Той е посочил, че в интернет се публикуват негови снимки с призиви за насилие срещу него.

Наблюдаващ прокурор е разпоредил на МВР да извърши проверка по случая.

Прокуратурата на Република България превърна в своя кауза противодействието на престъпленията, извършени от омраза, срещу което се изправя и цялата европейска общност, добави Милева.

Припомняме, че Пендиков бе пребит в Охрид на 19 януари. Той бе транспортиран в България и настанен във ВМА, където по-късно бе опериран.

Пострадалият бе посетен в лечебното заведение от външния министър на РСМ Буяр Османи, който осъди насилието, но и призова българите да прекратят провокациите. Случаят обтегна допълнително отношенията между България и РСМ. България дори временно отзова посланика си от Скопие.

Побоят над Пендиков бе поредният акт на омраза срещу българите в РСМ през последните месеци.

Пребитият Християн Пендиков излезе от реанимация

Пребитият Християн Пендиков излезе от реанимация

Състоянието му се подобрява