За нас е важно да преодолеем стереотипите от миналото и риториката, която води към агресия, която насажда омраза, независимо от коя страна на границата идва.

Това каза президентът Георги Първанов на съвместна пресконференция с македонския си колега Бранко Цървенковски в Сандански, предаде БНТ. 

Президентът на Македония Бранко Цървенковски е на еднодневна визита в България по покана на президента Първанов.

Президентът Първанов посочи, че с македонския си колега са имали много откровен разговор във връзка с климата в отношенията между двете страни и с публикациите и коментарите, в това число и в определени политически среди, засягащи историята, съвремието и бъдещето на отношенията между България и Македония, предаде БНР.

Георги Първанов посочи, че двете страни имат нужда от по-нататъшно активизиране на политическия диалог, което да се търси в няколко посоки - във взаимното отваряне и икономическите връзки, в това число в енергийната сфера.

Българският президент е настоял за ясни ангажименти по зачитане правата на българите в Македония и конкретни резултати.

На това македонският му колега отговори, че „всеки гражданин в Македония може свободно да обявява своята етническа принадлежност.
Това важи за всички - за албанците, за сърбите, за турците, за власите, за ромите. Важи и за българите
".

Коментирайки скандала с оскверняване на паметника на Тодор Александров във Велес Георги Първанов е заявил, че би искал да гледаме на историята като на обща.

Мисля, че си струва нашите македонски приятели да прочетат историята за живота на личността Тодор Александров, казвам го като историк.
Това е човекът, който два пъти е възстановил разбитата ВМРО.
Аз бих казал, че Яне Сандански и Тодор Александров са двете страни на един медал, подчертава още българският държавен глава.

Двамата президенти са коментирали въпроса за отварянето на нови ГКПП между двете страни и темата за безвизовия режим. Георги Първанов е заявил готовността за разговори по конкретни въпроси като ускореното завършване на далекопровода от Щип до Червена могила, евентуалното свързване на Македония с газопровода "Южен поток", изграждането на газопровода Петрич-Струмица, изграждането на газова станция край Скопие - проекти, които биха могли да дадат повече енергийни гаранции за Македония, както отбеляза президентът Първанов.

Георги Първанов и Бранко Цървенковски са коментирали също въпроса за бъдещото членство на Македония в НАТО.
Българският държавен глава отбеляза, че България първа призна Република Македония с нейното конституционно име.
Страната ни беше един от най-активните застъпници за членството на Македония, Албания и Хърватия на срещите на върха на НАТО в Истанбул и в Рига.

Сега основният критерий за покана за членство в Алианса ще бъде онова, което ще преценят в Брюксел като изпълнение на Плана за действие на Македония и изпълнението на реформите във всички сфери, посочи президентът Георги Първанов.

От своя страна Бранко Цървенковски заяви, че тази година е много важна за Македония, защото на срещата на НАТО в Букурещ Скопие очаква да получи покана за членство в Алианса.
През следващата година сме решили да приключим и преговорните за членство в ЕС и решаване на въпросите с визовия режим.
За да бъдат постигнати тези цели, е необходима подкрепата на приятели, а България е такъв приятел", каза още Цървенковски.

Той уточни, че с българския президент Първанов са разговаряли и за обстановката в региона и преди всичко за статута на Косово.
„Македония все още няма дефинирано отношение по отношение независимостта на Косово", поясни Цървенковски.

Двамата държавни глави поднесоха венци на паметника на Яне Сандански в град Мелник.

Цървенковски и Първанов бяха посрещнати от почетен караул и гвардейски духов оркестър. Присъстваха и кметът на Мелник Христо Ташев и на община Сандански Андон Тотев.