Заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин получи писмо от министъра на външните работи на Република Македония Антонио Милошоски, информираха от пресцентъра на МВнР.

В писмото министър Милошоски пише:

"Тези дни се навършиха 15 години от признаването на независимостта на Република Македония от страна на Република България. Македонските граждани високо ценят този факт, който дойде в съдбовен исторически момент за нашата държава."

Министър Милошоски подчертава, че "развитието на двустранните отношения всекидневно потвърждава, че взаимното разбиране, доверието, приятелството и сътрудничеството са от основен интерес за нашите две държави".

МВнР припомня, че със свое решение Народното събрание на Република България призна независимостта на Република Македония на 15 февруари 1992 г.

В писмото министър Милошоски изразява също своето задоволство от подписването на Тристранната конвенция за изграждане на Трансбалканска петролопроводна система между Република България, Република Македония и Република Албания (проект АМБО).

Министърът на външните работи на Република Македония подчертава, че осъществяването на проекта ще стане важен фактор за икономическото развитие на трите държави и за интеграцията на местно и регионално равнище.