Първият етап от подготовката на изборите зад граница е преминал успешно.

Това стана ясно от брифинг на Иван Кондов, председател на работна група "Избори" към МВнР.

Малко над 740 секции зад граница очакват дипломатите ни.

Престои вторият по-труден етап, по думите му, а именно - назначаване на членовете на СИК.

Все още няма разрешение от няколко държави, но там се давало разрешение за всяка секция и от Външно не очакват проблеми.

ЦИК не открили достатъчно  IT специалисти, с които да се договорят за изборите
Обновена

ЦИК не открили достатъчно IT специалисти, с които да се договорят за изборите

Още не са решили за броя на избирателни секции в чужбина

Малко над 50 000 заявления за гласуване в чужбина са подадени, или 5 000 по-малко от предходния вот. 525 машини вероятно ще бъдат изпратени в чужбина. На предишните избори обаче са гласували над 230 000 души и сега дипломатите ни очакват да дописват избиратели зад граница. Сега от МВнР очакват да допишат над 150 000 избиратели под черта на този извънреден вот. В 290 секции ще се гласува с машини, в някои - с две. За този вот зад граница отиват 100 машини повече, което затруднявало дипломатите от МВнР.

Няма да може да се гласува с документи за самоличност с изтекъл срок на валидност след отпадането на извънредната епидемична обстановка, припомни Кондов.

Най-много секции ще има в Турция (165) и Обединеното кралство (117). В Германия искаме да разкрием 77 секции. 413 секции общо ще има в Европа. Над 215 машини ще бъдат изпратени в Турция. В Чехия ще се гласува изцяло машинно. Около 700 000 бюлетини и изборни книжа ще отидат зад граница. На Външно му трябват поне 20 дни преди вота, за да изпрати документите и машини зад граница. Българско риалити ще гласува в Одрин.