Омбудсманът Мая Манолова даде домашно на депутатите за август. Тя внесе предложението си за гражданския фалит, като очаква законотворците да се запознаят с идеите й и да го входират в парламента за разглеждане.

Необходим е Закон за частния фалит, който да окуражи предприемчивите българи, посочи общественият защитник пред медиите в парламента. България е единствената държава в ЕС, която няма закон за частния фалит.

В същото време ние сме на четвърто място по свръхзадлъжнялост на гражданите. Близо 800 млн. лева годишно са лошите необслужваните кредити. Става дума не само за дългове към банки, но и за дългове към фирми за бързи кредити, към лизингови компании, към колекторски фирми, към различни монополни дружества, аргументира се Мая Манолова.

Освен огромен проблем за вечните длъжници в България, които са се превърнали в бегълци за собствената си държава, този закон е изключително важен и чакан от младите хора, от предприемачите, от тези, които искат да започнат собствен бизнес, допълни тя.

Страхът от грешка наистина превръща започването на бизнес в руска рулетка, при която ти имаш право на една грешка, на един изстрел, отсече омбудсманът.

В закона тя е търсила баланс между различните интереси. Според нея депутатите се разсейват за промените в ГПК. Липсва всякаква решимост и воля да бъдат приети предложените промени за ограничаване на свръхправомощията на банките и за привилегията на монополните дружества в съдебната фаза, смята Манолова. Освен това България е в наказателна процедура заради това, че не осигурява служебна проверка за неравноправни клаузи в договорите с банки и с монополни дружества.

Припомняме, още през 2017 г. се депутатите бяха съгласни да премахнат "вечния длъжник". През април 2019 г. общественият защитник, която бе сезирана по множество случаи, внесе предложения за промени в Гражданско процесуалния кодекс, които да балансират интересите на икономически силните и на не толкова силните субекти.

На 25 юни Манолова представи законопроект за несъстоятелност на физическите лица. По думите й липсата на Закон за фалит на физически лица формира двата основни потока - към сивата икономика и към Терминал 2 на летище "София".