Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова попита изпълнителния директор на Софийска вода Васил Тренев дали ще се увеличи цената на водата за столичани заради водната връзка с Перник.

"Софийска вода" ще внесе ли предложение в КЕВР за изменение на параметрите на бизнес плана за периода 2017 - 2021 г., защото част от тях ще бъдат променени неизбежно във връзка с фактурираните количества вода, които ще се подават на ВиК-Перник, във връзка със загубите на "Софийска вода" и разходите, които ще бъдат направени. Ще бъде ли внесено пред КЕВР предложение за промяна на цената на водата в София", попита Манолова директора на "Софийска вода".

"Ние сме "за" това водната криза в Перник да бъде решена, но това не означава, че не трябва да сме информирани за параметрите на предложеното решение", допълни тя и обясни, че докладът по внесеното предложение не е публичен и гражданите няма откъде да се информират.

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни
Обновена

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни

Изграждат "байпас" на ВиК инфраструктурата на София

Манолова подчертава, че съветниците ще трябва да вземат решение без да са наясно с икономическите параметри и допълни, че не е ясна каква ще е цената на водата, която Перник ще получава от София.

Тя попита още кой ще поеме разходите за експлоатацията и поддръжката на водната връзка и на помпената станция, включително и след като отпадне необходимостта от подаване на вода за Перник.

За какъв срок ще е споразумението между Софийска вода и ВиК-Перник за доставката на вода и по какъв начин ще се гарантира получаването на вземанията, предвид състоянието на ВиК-Перник, попита още Манолова.

Искат удължаване на бедственото положение в Перник

Искат удължаване на бедственото положение в Перник

Предприетите досега мерки не дали очаквания резултат, разочарован е кметът

Тя припомни, че водното дружество на Перник и към настоящия момент дължи над 4 млн. лева на търговски банки и попита общинските съветници в София какво ще стане, ако ВиК-Перник не може да заплаща водата, която ще получава от София.

Манолова подчерта, че от решение на Министерския съвет №698 от 2018 г. става ясно, че язовир "Бели Искър" е шестият язовир в списъка с 418 язовира в аварийно състояние, за ремонта на които са отпуснати от Министерски съвет на Държавната консолидационна компания (ДКК) 500 млн. лева.

Тестват 300 л в секунда повече вода по трасето за Перник

Тестват 300 л в секунда повече вода по трасето за Перник

В "Софийска вода" получават информация за нивото на язовирите в региона

В тази връзка тя запита колко пъти ще се плаща за ремонта на този язовир. По думите й фирмата, която е трябвало да изпълни изграждането на помпената станция и на водната връзка, е същата ("Монтажи" АД - част от ДКК), която трябвало да извърши ремонтите на въпросните 418 язовира, но не го е направила.

От отговора на управителя на "Софийска вода" станало ясно, че действително във връзка с изпълнението на проекта за подаване на вода към Перник, разходите ще се увеличат, което по думите на Манолова косвено потвърждава предположението, че цената на водата в София трябва да бъде повишена.

Водата от "Белмекен" ще напоява почвата под Перник, убеден Игнатов

Водата от "Белмекен" ще напоява почвата под Перник, убеден Игнатов

Загубите по мрежата си оставали 75%, до перничани нямало да стигне нищо