Мрежа на местните обществени защитници бе създадена и в мобилното приложение Whatsapp след провелата се национална среща в институцията на националния омбудсман. Така функциониращите към момента 12 местни обществени посредници обединяват усилията си в услуга на гражданите, заяви националният омбидсман Мая Манолова.

Манолова изтъкна, че над 2 100 000 български граждани имат свои местни обществени посредници и посочи, че оптималният вариант е да си партнират. Спънка пред създаването на фигурата на местен омбудсман се оказва мнозинството от две трети, което е необходимо да одобри решението в общинските съвети.

Затова националният омбудсман, заедно с местните обществени посредници искат промени в Закона за местното самоуправление. Те настояват и за целева субсидия от финансовия министър за общините, приели фигурата на местен обществен посредник. Мая Манолова заяви, че са скептични към приемането на промените от страна на депутатите.

По думите й тяхното оправдание, с което отлагат исканите промени, е липсата на становището на Националното сдружение на общините. Затова институцията на Националния омбудсман е изготвила специален призив към сдружението, с което апелира Законът за местното самоуправление, приет през 2003 г. да бъде променен.

Текстовете са приети през 2003 г., но 13 години по-късно те все още са трудно работещи”, призна Манолова, като изтъкна, че и в най-добрите години за институцията на омбудсмана са били създадени 24 местни обществени посредници.

Така например за общини като Смолян, Банско, Добрич постигането на две трети мнозинство в общинските съвети за създаването на фигурата на омбудсман на регионално ниво, се оказва проблем.

Според Мая Манолова с отпускането на целево финансиране от страна на Министерство на финансите, ще се гарантира независимостта на местните обществени посредници, тъй като заплатите им няма да идват от кметовете на населените места.

Оказва се, че хората се обръщат към фигурата на местните обществени посредници, тъй като при тях срещата протича неформално, сроковете за отговор са по-кратки и в крайна сметка услугата им е безплатна. Според Манолова, при нарастващото социално страдание все повече хора имат нужда от институция, която да стои зад гърба им, да решава проблемите им, да ги утешава и съветва, когато това се налага.

Тя изтъкна, че местните обществени посредници са хора с мисия, призвани да подкрепят слабите и беззащитните от силните на деня – монополи, администрация. Манолова заяви, че няколко дни след отбелязването на Съединението на България, си дават сметка, че обединението в мрежа им дава сила.

Така от днес местните обществени посредници и националния омбудсман ще се подкрепят взаимно и онлайн, благодарение на създадената група в Whatsapp.