Бившият омбудсман Мая Манолова предлага българите в чужбина да гласуват като отделен многомандатен избирателен район, съобщиха от Гражданската платформа "Изправи се.БГ", чийто председател е Мая Манолова.

Манолова е изпратила предложението си до правната комисия в парламента, стана ясно при посещението ѝ в Шумен.

Твърдите ядра да решат изборите, очаква лидерът на НФСБ

Твърдите ядра да решат изборите, очаква лидерът на НФСБ

Видеонаблюдението гарантира втори "Костинброд"

Въвеждането на 32-ри избирателен район в чужбина може да стане с промени в Изборния кодекс, заяви в Шумен Мая Манолова. По този начин сънародниците ни в чужбина могат да издигат свои кандидати за народни представители.

"Настояваме също така правилата за образуване на секции за гласуване на българите зад граница да бъдат променени по начин, по който да облекчи хората да участват в изборите", каза Манолова.

ЦИК прие хронограма за изборите

ЦИК прие хронограма за изборите

В МВнР се изпращат разяснения за гласуването на сънародниците ни в чужбина

Тя акцентира за нуждата от решаване на проблема с Великобритания, защото след излизането ѝ от Европейския съюз там могат да бъдат отваряни само 35 секции. "Хората там гласуват в два пъти повече секции. Това ще бъде огромен проблем за голямата диаспора, която българите имат във Великобритания", каза Манолова.

Припомняме, по време на консултациите на президента Румен Радев с българи в чужбина за организиране на предстоящите избори бе заявено, че сънародниците ни искат да има гласуване по пощата и МИР Чужбина.

Депутатите изпратиха ЦИК на консултации с щаба за избори по време на пандемия

Депутатите изпратиха ЦИК на консултации с щаба за избори по време на пандемия

Депутатите приеха изборните правила за карантинираните