Лидерът на "Воля" Веселин Марешки защити Мадуро. Заставаме на страна на венецуелския народ, обяви той от трибуната на парламента.

В случая с Венецуела той вижда опит за намеса на други държави във вътрешните дела на латиноамерканската държава. Венецуелците, по думите на Марешки, имали право да избират управниците си.

Лидерът на Воля призова външният министър Екатерина Захариева страната ни да излезе с ясна и категорична позиция в подкрепа на Мадуро.

ЕС подкрепи Гуайдо като лидер на Венецуела
Обновена

ЕС подкрепи Гуайдо като лидер на Венецуела

Могерини, Таяни, Туск с категорични изявления...

Веселин Марешки разкритикува предпазливата позиция на държавата ни по преврата във Венецуела.

Има доказателства за нередности при президентските избори във Венецуела през 2018 година. Това коментира в кулоарите на парламента външният министър Екатерина Захариева. Според нея призивите на гражданите трябва да се чуят. Гражданите имат право да изразяват по демократичен път своите политически и граждански права, по мнението на първия ни дипломат. Призивът на България е за успокояване на ситуацията и за демократизация на процеса, да се чуят призивите на венецуелските граждани за това да се организират демократични избори при равен старт, изтъкна още тя.

Припомняме, напрежението във Венецуела се изостри, след като на 23 януари Председателят на парламента и лидер на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо се провъзгласи за изпълняващ длъжността президент на страната, въпреки че настоящ държавен глава на страната е Ниоколас Мадуро. Според мнозина обаче изборите, на които той беше избран за втори мандат, са били изключително спорни.Мадуро описва ситуацията като опит за преврат и обяви скъсване на дипломатически отношения със САЩ.

Русия смята Мадуро за легитимен президент на Венецуела

Русия смята Мадуро за легитимен президент на Венецуела

Русия смята за неуместен въпроса за предоставяне на политическо убежище

Гуайдо вече е признат от страните от групата на Лима, с изключение на Мексико, както и от Албания, Грузия, Съединените щати и Организацията на американските държави.

Редица страни от ЕС излязоха в подкрепа на венецуелския парламент и изразиха надежда, че ще бъдат проведени избори за разрешаване на кризата.

Русия, Боливия, Куба, Куба, Никарагуа, Турция изразиха подкрепата си за Мадуро, a Беларус и Китай призоваха за разрешаване на всички противоречия с мирни средства и срещу външна намеса.

Великобритания подкрепя самопровъзгласилия се за президент на Венецуела

Великобритания подкрепя самопровъзгласилия се за президент на Венецуела

Защото е легитично избран за председател на Народното събрание