Маргот ВалстрьомЗаместник-председателката на Европейската комисия Маргот Валстрьом определи като неоснователни опасенията от голям миграционен поток на работна ръка от Румъния и България след присъединяването на двете страни към Европейския съюз на 1 януари 2007 г.

Валстрьом, която е и еврокомисар за връзките между институциите и комуникационната стратегия, сравни тези настроения с опасенията спрямо испанците преди влизането на Испания в ЕС.

Заместник-председателката на ЕК подчерта пред журналисти в Мадрид, че в Европейската комисия подкрепят влизането на Румъния и България, тъй като смятат, че членството им ще се отрази благоприятно за съюза.

Валстрьом изтъкна, че становището на Европейската комисия е, че няма основания да се смята, че българите и румънците ще отнемат работни места.

"Знаем, че притокът на нови работници е бавен и умерен", добави Маргот Валстрьом. Еврокомисарката припомни и страховете от полските водопроводчици - събирателен образ, използван във Франция от някои противници на Европейската конституция, свързан със страховете, че работниците от Източна Европа ще заемат работни места в ЕС.

Валстрьом изтъкна необходимостта да се води борба срещу подобен начин на мислене.

По повод мораториума, обявен от някои европейски страни за приемане на работници от България и Румъния, Маргот Валстрьом обясни, че Европейската комисия смята, че трябва да има възможно най-малко подобни временни ограничения.

Тя обаче подчерта, че страните членки имат право да ги въвеждат, тъй като това не противоречи на правилата на ЕС.