Очаквахме призивът на Урсула фон дер Лайен за влизането на България и Румъния в Шенген. Всички очакваме държавите членки да се вслушат в този призив. Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по повод годишната реч на председателя на ЕК относно състоянието на Съюза.

Според нея ясно е проличала прагматичната насоченост, че не само Европа е изправена пред нова страница в бъдещето си, но има силите и качествата да се позиционира.

По отношение на Нидерландия Габриел определи като силна стъпка заявката от ЕК.

Тя посочи, че спрямо Нидерландия България трябва да покаже дългосрочен ангажимент за върховенството на закона.

Фон дер Лайен: Да не се бавим повече - да пуснем България и Румъния в Шенген

Фон дер Лайен: Да не се бавим повече - да пуснем България и Румъния в Шенген

Шефът на ЕК благодари на двете страни за прилагането на добри практики по отношение на мигрантите

Мисля, че с работата на правителството и Народното събрание през последните три месеца България даде заявка, че може да се разчита на нас за изпълнението на задълженията, отбеляза вицепремиерът.

Тя уточни, че Австрия не се противопоставя на влизането на България и Румъния, а твърди, че има нужда от реформа на европейската политика за миграцията.

Аргументът, че влизайки в Шенген, България и Румъния могат да допринесат за укрепването на пространството, е много силен, подчерта Габриел.

Тя изрази увереност, че ако останем концентрирани върху важното, това ще носи стабилност. Вторият важен аспект била съвместната работа между групите, подкрепящи правителството в Народното събрание.

Водещите теми - Шенген, еврозона, План за възстановяване, борба с инфлацията, обръщане на внимание на проблемите на хората - това дава стабилност на правителството, категорична бе Габриел.

Мецола очаква скок на екстремизма в ЕС заради блокирането на България и Румъния за Шенген

Мецола очаква скок на екстремизма в ЕС заради блокирането на България и Румъния за Шенген

"Да чакате години и да ви кажат "не". Как можем да оправдаем такова послание?"