Мария Габриел ще се представи блестящо на изслушването в Европейския парламент. Това категорично мнение изрази в студиото на предаването "Здравей, България" вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Припомняме, че кабинетът "Борисов 3" номинира евродепутатът Мария Габриел за български еврокомисар, който да замени оттеглилата се Кристалина Георгиева.

Габриел е евродепутат от 2009 година. 

Екатерина Захариева е убедена, че Мария Габриел ще е нашият еврокомисар. Тя е била член на ЕП в някои от най-важните комисии, два пъти е избирана за евродепутат на годината. Освен това е и зам.-председател на Европейската народна партия (ЕНП).

Захариева е категорична, че това е най-силната кандидатура, която можем да издигнем. Тя посочи, че Мария Габриел познава всички, затова ще й бъде лесно да започне работа в Европейската комисия от първия ден.

Правителството номинира Мария Габриел за еврокомисар
Обновена

Правителството номинира Мария Габриел за еврокомисар

Борисов още в петък е обсъдил номинацията с председателя на ЕК

Относно критиките на социалистите, че Габриел е политическо назначение, Екатерина Захариева коментира, че каквото и да е било назначението, то е щяло да е политическо. Тя посочи, че почти всички еврокомисари са членове на някакви партии. Захариева отбеляза, че постът на Мария Габриел в ЕНП е бил изтъкнат като недостатък от опозицията, защото не са могли да кажат нищо лошо за нея.

Вицепремиерът подчерта, че Мария Габриел е изключително подготвен човек и е запозната много добре с българския политически живот. Тя има 6 офиса в България и всяка седмица е тук. Познава и вътрешните, и европейските политики. Освен това връзката между Европарламента и Еврокомисията е ежедневна, което според Захариева ще позволи на Мария Габриел да работи от първия ден безпроблемно.

БСП недоволни от начина на номинация на Габриел

БСП недоволни от начина на номинация на Габриел

Нямала и ценз за ресор "Дигитализация"

На въпрос дали може да се очакват някакви пробойни при изслушването й в Европейския парламент, както се случи с Румяна Желева, която не можа да отговори на поставени й въпроси, Захариева отговори, че човек винаги може да бъде питан за нещо, на което не може да отговори. Тя обаче е убедена, че Габриел ще се представи блестящо, защото 8 години е член на ЕП и е тесен специалист по много въпроси.

Запитана дали спряганият ресор не е просто, за да ни се даде нещо, тя отговори: "Дай Боже да получи ресора дигитализация". По мнението на Захариева този ресор е един от най-важните. Вицепремиерът обясни, че във вторник ще се проведе интервюто на Мария Габриел с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и след разговора той ще определи ресора. След това Юнкер ще изпрати до ЕП писмо с името на Мария Габриел и посочения ресор, на базата на което ще бъде сформирана комисия и насрочено изслушване в ЕП.

Няма маловажен ресор в ЕК, категорична е Екатерина Захариева. Тя открои, че дигитализацията е бъдещето.

Кандидатурата на Мария Габриел - силна и достойна

Кандидатурата на Мария Габриел - силна и достойна

Смятат евродепутатите от ГЕРБ / ЕНП

Относно отправените към Захариева обвинения, че не плува в свои води във външната политика, тя отговори, че няма да се обяснява постоянно, но ще покаже с работа какво може. Изтъкна, че като началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев се е занимавала много с външна политика.

Екатерина Захариева е категорична, че в никакъв случай не би поела ресор, в който не се чувства подготвена. "Чувствам се доста удобно на този стол", подчерта тя.

Захариева коментира също, че фактът, че има вицепремиер за правосъдната реформа показва, че това е един от най-важните приоритети на правителството.

Юнкер приема номинацията на Мария Габриел за еврокомисар

Юнкер приема номинацията на Мария Габриел за еврокомисар

Предстои да проведе интервю с нея

Във връзка с отношенията с Турция, Захариева заяви, че се надява да са добри. Турският посланик трябва да внимава с изказа си, защото той е представител на турската държава и когато прави по-остри изказвания, това не помага на отношенията. Призовавам турския посланик, а и не само него, а всички посланици, да са по-внимателни в изказванията си, заяви още Екатерина Захариева.