Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова започна поредица от работни срещи в Унгария в рамките на посещението си, в които се информира за унгарския опит за подпомагане на раждаемостта и интеграцията на уязвимите групи.

Николова проведе среща с държавния секретар по въпросите за семейството и младежта Каталин Новак, съобщават от пресцентъра на МС.
Вицепремиерът е обсъдила с Новак създаването на експертен съвет по демографска политика, който ще се занимава и с интеграцията на ромската общност. Николова и Новак обсъдиха опита на Унгария в тази сфера, както и нормативната уредба в страната, третираща демографската политика, семейството и младежта.
Припомняме, че Николова наследи на поста лидера на НФСБ Валери Симеонов, част от малката коалиция на Обединени патриоти, от които ВМРО в лицето на Каракачанов предложиха нова стратегия за интеграция.

Заместник министър-председателят се е срещнала и с държавния секретар по социалните въпроси и социалната интеграция Атила Фюльоп. Основни теми на разговорите им бяха политиките за защита на децата и интеграцията на хората с увреждания на пазара на труда. Двамата са обсъдиха и политиките за интеграция на уязвимите групи в образователната система.

При разговорите си с министъра на човешките ресурси Миклош Кашлер, вицепремиерът Николова е поставила въпроса за запазване и развитие на специалността "Българистика" в унгарските висши училища. Министър Кашлер изтъкна, че още при встъпването си в длъжност през 2018 г. си е поставил за задача издигането на "Славянистиката" на по-високо ниво.

Официалната визита на българския вицепремиер продължи с посещение в унгарския парламент, където разговаря с държавния секретар по въпросите на религията и националните малцинства Миклош Шолтес. Николова изрази благодарност за положителното отношение към българското малцинство в Унгария.