Законите, гласувани от ГЕРБ и БСП, удариха малките играчи и това се превръща в причина за покачване на цените на горивата. Това коментира Мартин Димитров от "Демократична България" пред БНР.

Според него има два законопроекта, които са влошили сериозно положението на пазара на горива. Единият е Законът за горивата, от който пострадаха малките бензиностанции, което намали конкуренцията на пазара на горива, посочи Димитров. Той добави, че този закон трябва да се преразгледа заедно с промените в Закона за ДДС, с които отново малките играчи бяха "наказани" - два пъти да обезпечават дължимото ДДС.

Поредни протести срещу високите цени на горивата блокираха пътища в страната
Обновена

Поредни протести срещу високите цени на горивата блокираха пътища в страната

Хората са против и повишаването на данъка и ГО

Според "Демократична България" първото, което трябва да се направи в сегашната ситуация, е тези два закона да бъдат прегласувани.

"Когато използваш държавата, за да удариш малките, то е ясно, че е в полза на големите, но цената се плаща именно от гражданите", категоричен е Мартин Димитров.

От "Демократична България" предлагат още достъпът до данъчно-акцизните складове да бъде регулиран като обществен доставчик, както и да могат да се ползват такива складове в съседни страни от ЕС. Именно за достъпа до данъчно-акцизните складове те са написали сигнал до ЕК.

Не протестират бедните, а неискащите повече така да се живее, смята Райчев

Не протестират бедните, а неискащите повече така да се живее, смята Райчев

Според него вероятно ще има предсрочни избори

По думите на Мартин Димитров, ЕК имала много силни антимонополни мерки, които насърчават конкуренцията, от което имал нужда този пазар.

Той подчерта, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е регулаторът, който да респектира и да защитава потребителите и конкуренцията. "Те изглеждат слаби и не си вършат работата както трябва", добави Димитров.

Според него през ноември в 11 страни от ЕС цените на дизела, без данъците, са по-ниски. Конкуренцията в България би могла да функционира много по-добре и цените да бъдат по-добри, смята той.

В ГЕРБ не възприемат драматично протестите

В ГЕРБ не възприемат драматично протестите

Всеки има право да протестира, подчерта Тома Биков