Все още може да се направи международно разследване за КТБ, както навсякъде по света, където е имало подобни фалити, заяви Мартин Димитров пред bTV.

Той припомни, че има написан доклад по случая, но това не е същинско разследване, а подготовка за разследване.

"Българската страна отказа международното разследване, въпреки нашите усилия. Не е толкова късно това да бъде направено, защото парите могат да бъдат проследени, виновните лица могат да бъдат разкрити и поне част от парите могат да бъдат върнати." - коментира бившият син депутат.

"Много текстове от стенограмата са заличени. Има решение на съда, което казва, че стенограмата трябва да бъде публична. Съдът не казва, че определени текстове трябва да бъдат заличени. Изведнъж президентът Радев и неговата администрация, дори част от заглавието са заличили." - каза още Димитров.

"Това означава, че президентът Радев казва: "Аз няма да изпълнявам решенията на съда, а ще ги изпълнявам така, както аз намеря за добре, частично и по моя целесъобразност", добави Мартин Димитров.

Според него е имало чадъри от страна на държавни институции и някой си е затварял очите.

По думите му, сегашният парламент се е отказал от по-нататъшни действия по случая.

От събраните данни зависи дали ще има осъдени за фалита на КТБ, обясни Цачева

От събраните данни зависи дали ще има осъдени за фалита на КТБ, обясни Цачева

Електронното правосъдие ще гарантира и правата на длъжниците

Той посочи, че след публикуването на двете стенограми за КТБ най-важното е колко пари са върнати обратно в масата по несъстоятелност.

Това е най-важният въпрос, защото, ако са върнати парите, са хванати хората, поясни той.

"Данните, които имаме до момента, са лоши. Пълен провал на държавата, по отношение на връщането парите на КТБ. Очевидно синдиците не се справят, Фондът за гарантиране на влоговете не се справя, Министерството на финансите не се справя.

На нашия въпрос от месец април колко пари до момента сте събрали вече дори не ни отговарят. Бягат от отговора на този въпрос, с което ни принудиха, нас с Петър Славов и Методи Андреев, да водим поредното дело срещу Министерството на финансите." - каза още Мартин Димитров.

Той подчерта, че на страница 18 от доклада за КТБ има констатация че източването е ставало между 2011 и 2014 г., което означава и в мандата на ГЕРБ, и в мандата на БСП.

"Да управлява БСП, в техния мандат да се случва източването на банката и после да ни казват, че са ни спасили - това е много нахално и много нагло изказване", допълни Димитров.