Подготовката за машинно и за гласуване с хартиена бюлетина трябваше да бъде извършена и без решението на Народното събрание. Това заяви пред БНР Красимир Калинов, специалист по избори и бивш член на ЦИК.

Той поясни, че и в сегашния Изборен кодекс пише, че при невъзможност да се гласува машинно, ще се гласува с бюлетини.

По негови думи става въпрос за отклоняване на вниманието, което се случва двустранно - и от страна на управляващите, и от протестиращите, които не схващали, че "са паднали в едно капанче".

Според Калинов наличието на два равнопоставени инструмента за гласуване ще усложни процеса.

Той обясни, че машинните гласове пак са на хартия, но тя просто се генерира по друг начин. Това била единствената разлика, тъй като гласовете пак ще се броят от комисия.

За Андреев въпросът за машинното гласуване не е "дали?", а "как?"

За Андреев въпросът за машинното гласуване не е "дали?", а "как?"

Той е категоричен, че трябва да има разписани правила

Калинов прогнозира, че нещата на следващите парламентарни избори ще са сериозно объркани. Според него са несъстоятелни очакванията, че недействителните гласове при машинния вот ще намалеят.

Той изрази мнение, че трябва да се измени цялостната концепция за изработване на изборните правила. "Трябва да се помисли схема депутатите да не могат да определят правилата, по които те ще бъдат избирани. Трябва да се направи един нов кодекс от група експерти, той да бъде приет на национален референдум, след което Народното събрание по задължение да го одобри", коментира експертът.

По негови думи възможността сегашният говорител на ЦИК Александър Александров да оглави Комисията е "неуравновесен ход". Според него Александров е в конфликт на интереси.

Политиците се научиха на много трикове и нито ще отпадне купуването на гласове, нито ще отпадне контролираният вот, категоричен бе Калинов. Според него никой от обсъжданите от години недъзи при вота няма да отпадне. По негови думи просто във връзка с машинното гласуване ще се добавят и нови трикове.

ЦИК ще осигурява машините за гласуване
Обновена

ЦИК ще осигурява машините за гласуване

Депутатите продължават с второ четене на Изборния кодекс