На частичните местни избори в Благоевград ще се гласува с машини според новия Изборен кодекс. 150 машини ще бъдат необходими. Това стана ясно от председателя на ЦИК Камелия Нейкова на първия редовен брифинг на новата ЦИК.

Припомняме, на 14 април Върховният административен съд отстрани досегашния кмет Румен Томов заради незаличена фирма в Търговския регистър. Това наложи да бъдат насрочени частични местни избори в града.

Много се надявам и призовавам всички участници, които ще се регистрират за предсрочните парламентарни избори, да проведат толерантна и позитивна кампания, за да можем всички заедно да преминем през този процес, за да може на 11 юли да се проведат честни и прозрачни избори. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова на първия брифинг, посветен на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Хартията спасила от касиране тъчскрийна на изборите

Хартията спасила от касиране тъчскрийна на изборите

Според Константинов би било "безумие и крайно безотговорно" да има избори през лятото

За Нейкова като председател на ЦИК предизвикателството е огромно и предвид новите моменти в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване. Машинното гласуване ще бъде в секции с повече от 300 избиратели.

ЦИК ще продължава да разчита на медиите да работят добре, за да може до избирателите да стига всяка информация, свързана с произвеждането на изборите, както и разяснителната кампания.

Нейкова увери, че ще спазва противоепидемичните мерки, но всяка една медия да има възможност за връзка с ЦИК.

78 машини за гласуване са стигнали до областните МВР-та, защо обаче ЦИК не знае

78 машини за гласуване са стигнали до областните МВР-та, защо обаче ЦИК не знае

Все още машините не са платени, предстои среща с фирмата, обясни Росица Матева