От „Дондуков" 2 обвиниха „някои медии", че са изопачили думи на президента Плевнелиев, казани вчера по повод Сирия, като са съобщили, че Росен Плевнелиев „иска война срещу Сирия".

Припомняме, вчера държавният глава направи кратък коментар по темата, като на няколко пъти изтъкна, че между неговата позиция и тази на президентите Обама и Оланд (споменавайки единствено техните имена) има пълен синхрон и той на 100 процента е съгласен с тях.

На тези „някои медии" не може да им убегне, че единствено президентите на САЩ и Франция са категорично за военен удар срещу Дамаск - дори и без санкция на ООН, защото - както заявяват техни представители, имали достатъчно данни за съпричастност на Башар Асад към химическите атаки и инспекторите на ООН няма да кажат нещо повече или по-различно.

По повод на това обаче от прессекретариата на държавния глава разпространяват уточнение до медиите.

Президентът Росен Плевнелиев, се казва в него, многократно е изразявал своята позиция за случващото се в Сирия през последните дни. В своите коментари държавният глава е подчертавал, че използването на химически оръжия е престъпление срещу човечеството и международната общност е длъжна да се отнесе изключително сериозно към подобен антихуманен акт. В изявленията си държавният глава е настоявал виновните за това престъпление срещу невинни граждани да бъдат ясно посочени и да понесат своята отговорност.

Президентът Росен Плевнелиев призова в Народното събрание да бъде проведен дебат с участието на всички отговорни фактори, след което да бъде формулирана ясна позиция на България по отношение на кризата в Сирия и отражението й върху страната ни.
Държавният глава изрази и удовлетворението си, че този подход на широк дебат в парламента по темата Сирия, бе използван и от редица световни лидери като президента на САЩ Барак Обама, президента на Франция Франсоа Оланд както и министър-председателя на Обединеното кралство Дейвид Камерън (името на Камерън не е споменато във въпросното вчерашно изявление на Плевнелиев, б.р.).

Държавният глава обръща внимание, че е от изключително значение какви сигнали изпраща България по теми, които са в центъра на вниманието на международната общност. Република България провежда единна външна политика и това е позицията, която държавният глава винаги е отстоявал.

Похватът на изопачаването на думи и прокарването на неверни тези, който за съжаление се превърна в ежедневие в нашия вътрешнополитически живот, е недопустим по отношение на такъв важен въпрос, какъвто е ситуацията в Сирия, заявяват в заключение от „Дондуков" 2.