Димитър Стоянов - евродепутат от листата на "Атака", бе задържан за около 30 минути от полицията в 16.30 часа днес.

Това стана на кръстовището на бул."Васил Левски" и ул. "Оборище".

Броени минути след задържането му на мястото на инцидента пристигна лидерът на „Атака" Волен Сидеров и двама депутати от „Атака".

По думите на Стоянов представители на „Атака" - Габрово тръгнали към палатковия лагер, разположен пред Президентството.

Те били спрени на ъгъла на бул.„Васил Левски" и ул. „Оборище" за проверка на документи, при което звъннали на Стоянов и той е пристигнал на място за доизясняване на случая.

Тогава станало и краткото задържане на Стоянов и още четирима представители на „Атака".

По думите на Димитър Стоянов в патрулката жандармеристите са му нанесли редица удари с крак по главата.
Той бе освободен малко след 17.00 часа, но другите четирима души останаха в Пето РПУ.

В официално изявление на пресцентъра на МВР се казва, че Евродепутатът е бил отведен за проверка от полицейски служители на 5-то РПУ, след като се нахвърлил върху тях с непристойни реплики.

Около 16.30 часа на кръстовището на бул. "В.Левски" и ул. "Оборище" в София полицаите забелязали четирима младежи, които носели демонстративно вериги.
При опита им за проверка на групата и изясняване на намеренията им дошъл Димитър Стоянов и без да се представи, направил опит да възпрепятства работата им.

Полицаите отвели всички в сградата на 5-то РПУ за проверка.

По разпореждане на директора на СДП комисар Николай Янев след минути евродепутатът е бил освободен, без да му се снемат обяснения.

Малко след 17.30 районът около 5 РПУ беше отцепен от двете страни, а малко по-късно голяма група от активисти на „Атака" пристигнаха в близост до полицейското управление, започнаха да скандират „Победа", а в посока към полицейското управление прелетяха две бомбички.

В момента около полицейското управление има изключително засилени мерки за сигурност, като активистите на Атака са около стотина - също толкова са и полицаите.

По думите на очевидци и активисти от „Атака" четиримата арестувани наистина са били задържани, защото не са имали лични карти в себе си и защото са носели вериги.
Причината да носят вериги е била, че вчера са били на поход и не са имали къде да ги оставят.

По думите на Димитър Стоянов никой не му е обяснил защо е бил прибран в патрулката. Според него: „логичната причина е, че явно задавах някакви неудобни въпроси."

Стоянов каза още, че полицаите са били тежко въоръжени по негова преценка и допълни, че когато е пристанал на мястото на инцидента жандармеристите са принудили симпатизантите на „Атака" да застанат мирно до патрулката с гръб към тях.

Той обаче каза, че не знае причините за задържането на четиримата активисти, сред които има и едно момиче.

Точно в 19.50 часа шествието от активисти на „Атака", които протестираха в близост до Пето РПУ се отправи по улица „Оборище" в посокаАл. Невски" и палтаковия лагер пред президентството.
Към 20.00 часа улица „Оборище" е блокирана
Блокиран е и бул. "Цар Освободител". Атакистите имат разрешение да скандират до 22.00 часа пред президентството.
 

По думите на евродепутата един от задържаните - Ивайло Нинов е „с изключително силна болка в областта на стомаха". „Каза ми, че са го удряли много", допълни Стоянов.

Около 18.30 часа задържаните симпатизанти на "Атака" бяха освободени.
Ивайло Минков, лицето за което се предполагаше, че има най-сериозни физически травми, каза че не знае защо е бил задържан, че е бил прегледан от медицински екип и е представил писмени обяснения на полицията за инцидента.

Никой от четиримата задържани видимо няма тежки физически наранявания като в акта, издаден на Любомир Линков - координатор на „Атака" за община Габрово, е записано, че „лицето не е изпълнило полицейски разпоредби, притежавало опасни предмети".

 

Трима от задържаните са непълнолетни - на 14-годишна възраст.

От МВР съобщиха, че трима полицаи са пострадали при сблъсъка пред Пето РПУ. Двама от тях са ударени с дръжките на знамена.

У младежите са намерени верига, парчета арматурно желязо, пригодени като палки, нож и карабинери за алпийски въжета, които могат да служат като бокс.

Случаят е докладван на дежурния прокурор в Софийската районна прокуратура.

След подписването на последните документи в Пето РПУ петимата задържани от Жандармерията атакисти си тръгнаха в 19.30 часа от полицейското управление.

Утре в 10.00 часа те ще трябва да дадат официални показания пред следовател. Димитър Стоянов каза, че до тогава те ще са направили консултации със своите защитници и ще са си извадили медицински свидетелства.

В 19.30 часа тази вечер в района около Пето РПУ се намират повече от 100 симпатизанти на „Атака" от Стара Загора, Тетевен, Левски, София, Ямбол, Плевен и други градове от страната. Те са охранявани от повече от 100 полицаи.