С речта си Ахмед Доган върна каузата в политиката на ДПС. Това заяви пред БНР Димитър Иванов, издател на вестник „Земя” и анализатор. Според него това е сигнал и обръщение и към другите политически лидери.

Местан винаги е светел с отразена светлина от Ахмед Доган. Доган е Доган и Местан никога не е имал качествата да бъде Доган, коментира Иванов.

По думите му, макар и остро и неочаквано, изказването на почетния председател на ДПС връщало към една нормалност в политическия живот. Най-после се появявала една кауза в многоговоренето и разноговоренето на политическите партии, които се били затворили в собствените си проблеми. Те не поглеждали нито в национален, нито в регионален, нито в глобален план, а Доган го направил в една кратка реч.

Според Димитър Иванов в преобладаващите обществени кръгове тезите от речта на Ахмед Доган се посрещали с разбиране и с одобрение. Те били стратегическа визия, от която той не бил отстъпвал никога досега.

Иванов изтъква, че Доган винаги бил налагал тезата за мултиетническа заедност и изказването му предопределяло залеза на всички като Местан, които правят опити да променят това.

Анализаторът подчерта, че тезите на Ахмед Доган са в полза на България поради факта, че чуждестранни високопоставени политически лица се обаждат да търсят подкрепа за Местан. Иванов определи това като тежък гаф и кризисен пи ар.

От своя страна политологът Тома Биков коментира пред Нова телевизия, че това е трансформация на ДПС, която ще окаже влияние и в останалите политически сили, защото движението не било обикновена партия. ДПС се препозиционирало в политиката. Биков смята, че ще има нов курс в посока на обновяване на партията. По думите му, случилото се с Лютви Местан по-скоро стартира процеси в ДПС, отколкото да ги приключва.

Политологът коментира, че Местан не е успял да се наложи като лидер. Не успял да позиционира партията като желан партньор на останалите политически сили. Именно това била причината ДПС да е в опозиция, въпреки нелошия резултат на парламентарните избори, посочва Тома Биков.