Дали е етническа, или не една партия - критерият е политиката, а не членската маса. Това обяви на брифинг в парламента лидерът на новоучредената партия ДОСТ- Лютви Местан. Партията му щяла да бъде национална по идеология и разноетническа по членска маса.

Според него бил направен опит за „спекулативно“ изместване на акцентите от вчерашния форум по посока на фраза на един от гостите на форума - зам.-председателя на Партията на националното действие Меджлиса Едип Семих Ялчън, който заяви: "Там, където се говори турски език, е наша родина."

Вицето Попова критикува президентството, че се влачи след събитията

Вицето Попова критикува президентството, че се влачи след събитията

Президентството и Външно мълчали за изявленията на турските политици

Използва се една метафора за езиковия, гласния флаг на майчиния език и където той се чува, там е и Родината, коментира Местан.

Знам колко е чувствителна тази тема за българското общество“, изтъкна той. Знаел също, че Турция е „много сериозен националистически дразнител“.

„Но неслучайно и във вчерашното си слово казах, че за отношенията България-Турция ще говоря доблестно и смело, без да плащам данък на ничии исторически комплекси, които са в основата на възприемането на Турция като заплаха за националната сигурност на България и за българската национална идентичност“, поясни лидерът на ДОСТ.

Местан направи сравнение на изказването на Семих Ялчън с фразата на Сергей Станишев от времето, когато бил министър-председател. „България е там, където има и един българин, съхранил българския дух.” Това е изречено по време на визита на Станишев в Украйна и визира нашите сънародници бесарабски българи, уточни Местан.

Турският посланик Гьокче нарушил Виенската конвенция, Енчев иска от Външно процедура за отзоваване

Турският посланик Гьокче нарушил Виенската конвенция, Енчев иска от Външно процедура за отзоваване

Българският посланик в Анкара трябва да връчи нота

Лидерът на ДОСТ продължи със сравненията, насочвайки се към изказване на бившия просветен министър Сергей Игнатов. По повод българската държавна политика спрямо българите в чужбина и по повод дискусия за изучаването на езика, Игнатов заявил: „България е там, където се говори български език.

Възможно ли е да откриете не 7 разлики, а една единствена разлика между фразата, която разбуни духовете на българското общество вчера, и фразата на българския просветен министър Сергей Игнатов, запита Местан.

Той увери, че делегатите били от всички области на България, а не само от определен район като Кърджали. Лидерът на ДОСТ подчерта, че сепарирането на българските граждани по етнически и религиозен признак, когато говорим за политика, е неприемливо.

По отношение на характера на партията си, той изтъкна, че сред тези 1000 делегати имало и етнически българи, християни като вероизповедание.

По думите му ДОСТ не е изкуствено образувание, нито политически инженеринг, за каквато се прави опит да се представи партията. Според него подобни манипулации са абсолютно безсилни.

ДОСТ щяла да разгърне концепцията за модерния, граждански патриотизъм като антипод на езика на омразата, който се чувал от крайния национализъм в България.
Ще бъдем патриотична българска партия, която ще разгръща идеята за модерния граждански патриотизъм, се зарече отново Местан.

До момента в партията не са обсъждали стратегия за участие в президентските избори, нито отделни персони, като кандидати. Това обаче бил един от въпросите, с които спешно ще се заемат. Темата ще бъде обсъдена на първото или второто заседание на Националния съвет.

Утре – 12 април, Местан ще представи пред медиите подробен отчет за това колко е струвала учредителната конференция и как са набрани средствата.