Вицепрезидентът Маргарита Попова недоумява защо Министерството на външните работи (МВнР) и президентството мълчат относно изявленията на турски политици по време на учредителната конференция на партията на Лютви Местан – ДОСТ.

В Кърджали Попова коментира, цитирана от местния сайт „Нов живот” изявлението от името на лидера на Партията на националистическото движение в Турция.

Припомняме, че по време на учредяването на ДОСТ в Зала 3 на НДК зам.-председателят на Партията на националистическото движение Семир Ялчън заяви: „Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина“

В своя декларация до медиите Велизар Енчев настоя министърът на външните работи Даниел Митов да приложи клаузите на Виенската конвенция и да отправи остър протест пред турската страна срещу недопустимото поведение на посланика на Турция в България Сюлейман Гьокче. Независимият депутат и лидер на партия „Движение за радикална промяна „Българската пролет“ смята, че с присъствието си на учредителния конгрес на партията на Местан, Гьокче е погасил Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година.

ДОСТ със заявка да освободи избирателите от диктата на едноличното лидерство
Обновена

ДОСТ със заявка да освободи избирателите от диктата на едноличното лидерство

Турският посланик е официален гост на учредяването на партията на Местан

Вицепрезидентката призна, че се намирала в малко деликатна ситуация и уточни, че субектите в държавата, които трябва да имат коментар по въпроса, са Външното министерство и президентската институция. Те трябвало да коментират изпреварващо, а не да се влачат след събитията.

„Тъй като няма говорене нито от едното, нито от другото място, аз съм малко в неловка и неудобна ситуация”, призна Маргарита Попова.

Тя уточни, че оставя настрани партийното политическо говорене и посочи, че ако е разумно, то можело да помогне много, но и много да навреди.

Ако обаче се поставел въпросът в сферата на държавността и дипломацията, Попова попита има ли българската дипломация своя стратегическа дълбочина за защита на националния ни интерес. Маргарита Попова пита още кога българската дипломация няма да крета след събитията. Тя се чуди кога ще очертаем ясно националния си интерес и ще го защитаваме пламенно, докрай и просветно.

Попова е убедена, че дипломацията ни не е реагирала адекватно.

„Редно ли е ние като политици, като дипломати и като държавници, примерно да се нахвърлим най-напред върху нашите българските граждани, защото и аз, и вие, и всички, които ще учредят евентуално новата партия, са български граждани”, коментира още вицепрезидентката. Тя отбеляза, че нашият статус е един и същ и ние имаме и права, но задължения. По думите й политиците имат много повече задължения, отколкото хората извън политическата сфера. Затова, когато не ги изпълнявали, трябвало да носят отговорност.

Маргарита Попова призова да си браним своето, да си браним българската политика, да сме в час с глобалната политика, да не изоставаме и да се научим да браним нашия интерес.

Тя подчерта, че също казва, че където и на този свят да има българи, там е България, защото има един български свят.

„Когато обаче на учредяване на партийно събрание има говорене от страна на чужди граждани по тази тема и ако се изпращат двусмислено или недостатъчно добре разбрани послания, тогава на битово ниво, могат да се получат недоразумения, неразбирателства, от които ние всъщност нямаме никаква нужда”, обясни Маргарита Попова.

Тя е категорична, че за нея най-напред е българският национален интерес. Според нея задължението на българската дипломация било да знае българските национални интереси и да ги отстоява. Нейно задължение било и да защитава българските граждани, без значение от техния етнос и религия.

Политиците ни трябвало да бъдат разумни и да си знаят работата и задълженията.

Маргарита Попова коментира, че е много лесно да се критикуват идващи отвън хора и чужди политики и интереси, без значение дали са с претенции за империи и регионални или глобални сили. Ние обаче трябвало да си гледаме нашето, българското и националното, което ни обединява, категорична е още Попова.